В Кресна блокираха Е-79, искат мерки срещу честите инциденти (СНИМКИ)

1761
В Кресна блокираха Е-79, искат мерки срещу честите инциденти (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Стотици жители на град Кресна блокираха по обяд днес за 45 минути ГП Е-79, преминаващ през града.

Протестът бе с искане отговорните институции да предприемат нужните мерки срещу честите пътни инциденти, завършили със смърт, предаде БГНЕС.

Митингът започна пред сградата на общината, жителите на градчето протестират срещу честите пътни инциденти на главен път Е-79, при които има и загинали.

Те разпънаха български знамена и плакати с послания "Стига черни забрадки в Кресна", "Искаме сигурност и ред", "Помощ, избиват ни на пътя", „Стоп на бездушието на властимащите" и още много други, с които изразиха недоволството си от безхаберието на институциите за обезопасяване на Е-79 в района на града.

АПИ отпуска 400 000 лв за обезопасяване на Е-79 край Кресна

Близо 400 000 лв. ще вложи Агенцията „Пътна инфраструктура" за повишаване на безопасността на движението по път Е-79 в град Кресн...

Снимка: БГНЕС

Представители на Инициативния комитет прочетоха декларация, с която дадоха срок от един месец за поставяне на видеокамери и легнали полицаи.

„Преди година и половина ни излъгаха безсрамно, гледайки ни в очите. Ако и сега не ни обърнат внимание, ще опънем палатков лагер на Е-79, ще извадим скарите и виното и нека дойдат да ни преместят“, заявиха от трибуната.

По 400 превозни средства на час преминават през Е-79 в района на Кресна, сочи справка, направена между 2010 и 2015 г. „Пътят е особено натоварен, хората се страхуват да го пресекат, дори на пешеходна пътека. След миналогодишната стачка за кратко имаше дежурен полицейски патрул, но сега проблемите си остават същите“, заяви заместник-кметът по социалните дейности Валентин Стоичков.

„Всичко, което се отнася за организацията на движението, е направено. Има пътни знаци, има маркировка, дори и указателни табели за контрол на скоростта на влизане и излизане от Кресна, но дисциплината на водачите е под всякаква критика“, коментира и началникът на „КАТ – Пътна полиция“ при ОДМВР-Благоевград, Данаил Стоицов.

Според него, трябва спешно да се проведе работна среща с участието на специалисти от Областно пътно управление, Областна администрация, Община Кресна и „Пътна полиция“, на която да се набележат ефективни мерки за пътна безопасност.

Жители на Кресна излизат на протест, ще блокират Е-79

Този четвъртък жителите на община Кресна ще блокират главен път Е-79, за да напомнят на държавата, че трябва да се вземат мерки за обез...

„Проблемът може да бъде решен само при желание от страна на институциите. Изписаха се сума ти пари за монтиране на заграждения за костенурки и гущери. И ние обичаме животните, но човешкият живот е най-ценен“, каза кметът на Кресна Николай Георгиев, който бе редом с протестиращите.

В 12:15 часа кресненци излязоха на пешеходната пътека при жп прелеза и затвориха движението по главния път. Блокадата продължи точно 45 минути, както бе обявено предварително.

Два часа преди началото на протеста в Кресна от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че ще инвестират 400 000 лева за безопасност на движението в Кресна.

През миналата година експерти по пътна безопасност направиха одит на участъка от международния път от кръстовището при Крупник до Струмяни. Предвидените мерки ще бъдат изпълнени при подобряване на метеорологичните условия.

По пътната настилка през 200-250 м в началото на населеното място ще бъде поставена маркировка, предупреждаваща шофьорите да намалят скоростта до 50 км/ч. За привличане вниманието на шофьорите преди пешеходните пътеки с напречна шумяща маркировка ще бъде посочено, че е необходимо ограничаване на скоростта до 40 км/ч.

Отворено е едното платно на път Е-79 около Кресна към София

Отворено за движение е едното платно на главен път Е-79 в района на град Кресна, в посока София. Участъкът беше затворен заради изтегл...

Снимка: БГНЕС

Всички съществуващи пешеходни пътеки в Кресна ще станат тип „зебра“ и ще бъдат премаркирани. За да се привлече вниманието на пешеходците ще се поставят и информационни надписи „Погледни“ с две стрелки. Указателни знаци за пешеходна пътека ще бъдат монтирани и на тротоарите.

Нова пешеходна пътека тип „зебра“ и знаци ще има при ул. „Кресненски пролом“ в гр. Кресна. За повишаване на безопасността при съществуващата пътека на ул. „Македония“ ще се изгради нова повдигната.

Нов тротоар ще бъде направен между железопътния подлез и автобусната спирка в града. Тази препоръка на одиторите трябва да бъде изпълнена от община Кресна. За улеснение на трафика по първокласния път ще се забрани левия завой от ул. „Македония“ към жп подлеза в Кресна.

Мерките за повишаване безопасността на движение предвижда и монтирането на стационарни камери за автоматизиран контрол на скоростта на движение в Кресна, Долна Градешница и Струмяни, които са в правомощията на МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com