Диаманти от короната на Франция

33705
Диаманти от короната на Франция
Снимка: Хермес

Георги Цанков е роден през 1950 г. Завършил е българска и френска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Доцент доктор в Института за литература при БАН. Автор е на книгите „В мига на избора“ (награда „Южна пролет“, 1987), „Отвъд бариерата“ (1988), „Д-р Кръстьо Кръстев“ (1989), „Рицарят на родовата памет“ (за писателя Здравко Дафинов, две издания, 2001, 2004) и „Сеячът на златни зърна“ (за издателя Славчо Атанасов, 2004). Превел е много книги от френски, сред които произведения на Мирча Елиаде, Филип Ариес, Владимир Буковски и др. Лауреат на Националната награда „Христо Г. Данов“, 2001 г.

"Работил съм повече от двадесет години над текстовете в тази книга. Тя ми е струвала незабравими търсения в архиви, каталози и библиотеки. Опитвам се да представя живота и творчеството на някои от най-значимите френски писатели, като се започне от Брантом и Молиер, премине се през Шатобриан, Стендал, Виктор Юго, Сент Бьов, Жерар дьо Нервал и Теофил Готие, за да се стигне до Стефан Маларме, Алфред дьо Мюсе, Александър Дюма и Емил Зола. Старал съм се изложението да бъде максимално интересно, като неизвестни моменти от битието им се примесват със задълбочени анализи на класическите им творби. Но най-важното и приносното на тома е, че изследвам подробно възприемането на тези писатели в България. Например доказвам, че Петко Р. Славейков се е влиял силно от Шатобриан, когато е писал „Изворът на белоногата“. Смея да твърдя, че страниците, посветени на рецепцията на големите френски писатели, са пионерски. Давам ценни данни за преводачите, за разпространението и за критическия прием на произведенията. Всичко това ме кара да мисля, че освен за литератори, за студенти филолози и за ученици, книгата ще бъде увлекателна за най-широк кръг читатели, още повече, като се знае, че интересът към френската литература у нас е традиционен и не намалява с годините."

Георги Цанков

Министерство на храната

Джейми Оливър започва да готви още на осем години в ресторанта на родителите си „Крикитърс“ в Клейвъринг, Есекс. Решава да ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги