X
 
 

Издават първия по рода си албум с творби на Райко Алексиев

1281 0
photo of Издават първия по рода си албум с творби на Райко Алексиев
Снимка: Сдружение "Българска история"
Макар да е едно от най-изтъкнатите имена в историята на българския хумор и сатира, дълго време Райко Алексиев и неговото творчество са тема табу в България. Роденият в будно пазарджишко семейство художник е сред най-емблематичните личности в културния живот на Царство България. Той предава нова енергия на родното изкуство, а неговите карикатури години наред иронизират проблемите на българския народ и неговите държавници, но и основните играчи на европейската политическа сцена, сред които Хитлер, Сталин и Чърчил. 

75 години след жестокото убийство на художника с псевдоним Фра Дяволо, сдружение „Българска история“ издава първия по рода си албум със 150 избрани карикатури от неговото творчество.

Животът и управлението на княз Александър Батенберг излиза в книга

Александър Батенберг остава в историческата памет като първия владетел на Третата българска държава. На неговото управление са посветен...

От издателството уточняват, че творбите на Алексиев са публикувани по страниците на „Българан“, „Барабан“, „Людокос“, „Смях“, както и в издавания от 1932 до 1944 година "Щурец", превърнал се в негова визитна картичка. Карикатурите се отличават със своето тематично разнообразие и недвусмисленост. Творбите ни потапят в епохата на Първата и Втората световна война, помагат ни да разберем кои са били най-вълнуващите теми в царството и отварят съзнанието за някои непреходни въпроси от общочовешко естество.

Тъй като спецификите на карикатурния жанр изискват исторически контекст, всяка една от рисунките е придружена с коментар за събитието или процеса, станали повод за нейното създаване. По този начин актуалните проблеми на България и света от първата половина на XX век стават достояние на съвременната аудитория, която може да оцени значими събития и личности през четката на един скромен, но значим творец. 

Албумът „Райко Алексиев. 150 избрани карикатури с исторически коментари“ може да бъде открит в търговската мрежа от началото на октомври, както и в онлайн магазина на сдружението.

Разгледайте откъс от книгата тук.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Изложба за развитието на предизборната агитация подготвят в Добрич

Във фонда на Регионалния исторически музей в Добрич се съхранява изключително богата колекция от предизборни материали от най-ново време, съобщават...