Излезе новият роман на Харуки Мураками

2549
Излезе новият роман на Харуки Мураками
Снимка: Getty Images

Японският писател Харуки Мураками издаде нов роман - "Градът и неговите несигурните стени", след 6-годишна пауза.

Романът е публикуван само на японски език, макар и на корицата му да има заглавие и на английски. Десетки почитатели на писателя се редиха на опашка през нощта пред книжарница в Токио, за да купят книгата, веднага след излизането ѝ в продажба. 

"Вълнувам се от перспективата тази книга да ни отведе в още един нов свят", каза Шинсуке Мицумото, почитател на писателя, който членува в клуб за четене на негови книги. 

Предишният роман на Харуки Мураками "Убийството на командора" излезе през 2017 г., припомня БТА.

Писателят разкри преди издаването на новата си книга чрез издателската си къща "Шинчоша", че я е написал, докато се е самоизолирал по време на пандемията. Той описа процеса на писане загадъчно, обяснявайки, че сякаш "е чел стар сън в библиотека". Идеята е стара - от времето след дебюта на писателя, но той я развива след четири десетилетия, пише Асошиейтед прес.

Първоначално намерението на Мураками е да пренапише разказа от 1980 г. "Градът и неговите несигурни стени". Но историята не свършва както в него и Мураками продължава да пише. Версията, публикувана в сп. "Литературен свят" ("Bungakukai"), е пренаписана, след което става първа глава на романа от три части и 672 страници.

Във втора част водещият персонаж получава работа като главен библиотекар в малко градче във Фукушима, където среща мистериозен предшественик и тийнейджър, докато историята води до последния раздел.

Снимка: Getty Images

Харуки Мураками отказа номинацията за алтернативната Нобелова премия

Японският писател Харуки Мураками отказа номинацията на алтернативна Нобелова премия за литература. Това съобщава агенция "Киодо". Сп...

В някои от по-ранните творби на Мураками героите пътуват между два свята през стена, кладенец или пещера. "Мисля, че преминаването през стената изисква решителност, вяра и физическа сила - казва Мураками, който е в САЩ, където води курс за жените в романите си в елитния колеж "Уелсли". "Има много видове стени - между съзнателно и несъзнателно, реално и нереално, както и физическите стени, които разделят обществата, като тази в Берлин или между Израел и палестинските територии", добавя той. Стените имат различно значение и в зависимост от това кой е вътре.

Също толкова важна за Мураками е сянката. Той казва, че сянката е форма на неговото подсъзнание или алтер его, което наподобява негативната му страна и му помага да опознае себе си. 

Харуки Мураками, който е на 74 години, отдавна е считан за фаворит за Нобелова награда за литература. Той се харесва на "широк кръг" читатели, каза пред АФП 28-годишната Чикако Мурамацу, която също се редеше да купи книгата след полунощ. "Много фенове са от поколението на родителите ми, но има и големи фенове на Харуки от моето поколение", добави тя.

Творчеството на Харуки Мураками е преведено на близо 50 езика. Книгите му са ту обезверени, ту фантастични, абсурдистки или реалистични. Написал е десетина романа, както и новели, и разкази. Сред най-известните са "Хроника на птицата с пружина" (1994), "Кафка на плажа" (2002), "1Q84" (2009). 

По новелата му "Карай колата ми" беше заснет филм, който спечели награда "Оскар" за най-добър международен филм през 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com