"Краят на историята" - литературна терапия за разбито сърце

9294
"Краят на историята" - литературна терапия за разбито сърце
Снимка: Колибри

„Краят на историята“ съвсем спокойно може да се нарече литературна терапия за разбито сърце.

Там няма обвинения, но има много търсения. Лидия Дейвис преобръща душата си и не се свени да покаже на света целия този процес.

Откъс от „Краят на историята“ Лидия Дейвис

    ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ, КОГАТО ГО ВИДЯХ, макар да не знаех, че ще бъде последен, бях седнала на терасата с една приятелка, а той...

Може би няма друга книга, която да е пропита с толкова интимност и да показва в такава дълбочина душата на една обичаща жена.

Книгата изисква пълно отдаване, не може да се пропусне нито страница, ред или дума… Тя е полезна за тези, които са щастливи в любовта, и за онези, които са изживели своето разочарование. Лидия Дейвис, един истински майстор на словото, показва бавно, търпеливо и изчерпателно целия процес на раждането, зрелостта и смъртта на една любов.

"Краят на историята" е книга, която всеки човек, който иска да се образова емоционално, трябва да прочете, за да разбере, че е съвсем нормално да престанем да се храним от любовна мъка, да имаме период, в който преживяваме на цигари и блянове, да дебнем, изчакваме тайно като последни глупаци, качили се на най-горната точка на чувствата си, и след това да започнем да падаме… към себе си и в крайна сметка, учудващо за нас, да оцелеем.

А най-добре се оцелява, разбирайки нещата. Тук помощта на Лидия Дейвис е безценна.

Излиза „Краят на историята“ от носителката на „Ман Букър“ Лидия Дейвис

На 4 април излиза от печат „Краят на историята“ на Лидия Дейвис, отличена с награда „Ман Букър” за цялостно тво...

Колкото и да боли, колкото и да е виновен в очите ни този, който ни е изоставил, колкото и да се обвиняваме, самосъжаляваме, измъчваме, опитваме да се заровим още по-дълбоко в мъката си… Това са просто нещата от живота: болезнени, животоутвърждаващи, нечестни, но – истинските неща от живота във всички те му нюанси.

Може би няма човек, който да не се разпознае в този край на историята, да се усмихне тъжно и да си каже: "И аз бях така..." или "И аз съм така". И това е толкова ценно, защото ни показва докъде сме стигнали, как сме се справили, изправили на крака и продължили напред, оставили болката да подхранва житейския ни опит, но не и да трови живота ни, подготвяйки ни за ново начало след "края на историята".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com