Представят книгата на Темелко Нешков "ДОСИЕ - Югославия срещу душата на Македония"

6406
Представят книгата на Темелко Нешков "ДОСИЕ - Югославия срещу душата на Македония"
Снимка: БГНЕС

Днес, от 18 часа, във Vivacom Art Hall /Телефонна палата/ в София, издателство "Свети Климент Охридски" ще представи книгата на големия родолюбец, македонският българин Темелко Нешков "ДОСИЕ - Югославия срещу душата на Македония".

Досие, измъкнато не от архивите на Българските тайни комунистически служби, а от архива на УДБА, т.е. от архива на всемогъщата Държавна сигурност на бивша Югославия.

За разлика от първата книга на Темелко Нешков "РАЗДЯЛА НЯМА. Македония срещу македонизма", в която авторът разказва своя собствен живот, проектиран върху платното на бързо сменящата се обществена и политическа панорама в Македония по време на Втората световна война и след това, книгата, чиято премиера е днес - „Темелко Нешков – ДОСИЕ – Югославия срещу душата на Македония”, е анатомичен разрез на невидимия, дълбоко законспириран и скрит механизъм за мъчения и прекършване на волите, с абревиатура – УДБА.

За първи път досие, водено от тази всемогъща структура, става достояние на хиляди, за първи път на бял свят излизат тайните методи за въздействие, които засягат дълбоко човешката същност – смелостта, достойнството и волята, от една страна и страхът, подлостта и предателството – от друга. 

И точно в тези крайности, Темелко Нешков се изявява чрез доносите на подлеците и тяхната оценка за него – като безкомпромисен, горд и неподдаващ се на заплахи и обещания за облаги човек. Една негова реплика, по повод на предложение да сътрудничи на затворническата управа, го извисява като свеж силен филиз на подложения на неистови манипулации народ. Неговите думи са категорично отрицание на целия порядък не само в затвора, но и на цялата система за смилане на волите и съвестите. Без каквото и да е колебание Темелко Нешков заявява: „Аз не мога да трупам актив на гърба на жертвите на тази власт. Един осъден не може да работи срещу други осъдени, много от  които вече не са между живите....”.

Извън пронизаното открай до край с политика Досие на Темелко Нешков, то е един суров, но обемен словесен материал, подсказващ много драматургични идеи, които попаднали в полезрението на талантлив автор, би се превърнал в значимо произведение на изкуството.

Събраните в книга доноси, разпореждания, донесения, клевети и оценки за затворника Темелко Нешков са предизвикателно и шокиращо четиво за днешния читател, инжектиран със серума на масово  внушаваните хедонистични представи за живота. Но тези доноси са и отрезвяваща напитка за политиците и в София, и в Скопие, защото те като вихрушка помитат смокиновия лист, прикриващ трагичната истина за широката, съзнателна и волева съпротива срещу могъщата Титова държавна машина, поставила си за цел да изтръгне душата на Македония и да я замени с някакъв измислен идеологически сурогат.

Темелко Нешков е един от най-изявените борци за правата и свободите на българите в Македония. Той излежава 12 години в различните лагери в бивша Югославия - в Босна и Херцеговина, Сърбия и Македония. В края на 70-те години на миналия век, заедно със семейството си намира убежище в Западна Европа. През последните десетилетия той изпълни една от мечтите си - да живее в България. Напуска този свят на 17 декември 2013 г. на 85-годишна възраст.

За 2 години Тито избил над 200 000 души

Само през първите две години на управлението си от 1944 до 1946-та година югославският диктатор Йосип Броз Тито е избил над 200 000 д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги