3,5 по Рихтер разтърси Кърджали

5396
3,5 по Рихтер разтърси Кърджали

Земен трус със сила 3,5 по Рихтер разтърси тази нощ Кърджали, усетен е най-осезателно по високите етажи като хоризонтален, съобщи БГНЕС.

Малко преди 22,30 ч. е усетено земетресението в областния център, но хора и в Смолянско съобщиха тревожно в социалните мрежи за силния трус. По данни на националния институт по геофизика, геодезия и география епицентърът е в язовир "Студен кладенец" в района на Оловно-цинковия комбинат /ОЦК/, на 210 км югоизточно от София. Данни за разрушения няма.

Изпълнителният директор на ОЦК Валентин Манев заяви в отговор на въпрос преди минути, че в складовете на публично разпродавания завод се съхраняват все още големи количества химикали и реагенти, използвани в производствения процес. Те обаче не са опасни, не биха могли да избухнат и да причинят екологични или други щети при земетресение, подчерта Манев и призова за спокойствие.

Металургичното предприятие от миналия септември е собственост на фирма "Хармони 2012", създадена от Първа инвестиционна банка, а ангажиментът за съхранението на материалите и отпадъците е изцяло на новия стопанин, който обаче не информира публично за намеренията си.

В сайта на Европейския Средиземноморски сеизмологичен център бяха отбелязани две земетресения във вторник вечерта, раздрусали България в рамките на 17 минути с магнитуд 3,2 и 3,5 по скалата на Рихтер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com