62 121 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ

18876
62 121 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ

Държавният зрелостен изпит по български език и литература БЕЛ ще се проведе днес. 62 121 зрелостници ще се явят на матурата по БЕЛ в 653 училища в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на МОМН.

Държавните зрелостни изпити се провеждат се 2008 г. Това е шестата година на провеждането им и единадесетата поредна сесия. Задължителните ДЗИ са два - по български език и литература и по учебен предмет по избор от предметите математика, чужд език (АЕ, ИЕ, ИтЕ, НЕ, РЕ, ФЕ), философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда

Датите за провеждане на държавните зрелостни изпити са: БЕЛ - 21 май 2013 г., начало 8,00 часа; втори задължителен ДЗИ - 23 май 2013 г., начало 8,00 часа. По свое желание зрелостниците могат да положат и допълнителни ДЗИ по учебен предмет по избор (от изброените по-горе). Датите са провеждането им са 27, 28 и 29 май 2013 г.

Информация за графика на провеждането на ДЗИ и следващите след това етапи, включително и по обявяване на резултатите може да се открие на линк: http://mon.bg/opencms/export/sites/mon/top_menu/general/dzi/zapoved_DZI-2012-13.pdf.

Форматът, видът и времетраенето на всеки държавен зрелостен се определят с учебно-изпитната програма по съответния учебен предмет, която е публикувана на сайта на Министерството на образованието, младежта и науката.

Държавните зрелостни изпити на сесията май-юни 2013 г. ще се проведат в 653 училища. Разпределението на зрелостниците по сгради и зали на територията на населеното място се осъществява на случаен принцип, в зависимост от съответния учебен предмет.

От всички, подали заявления за участие на ДЗИ по БЕЛ на настоящата сесия, са допуснати 62 121 зрелостници, а до втори държавен зрелостен изпит – 63 960 зрелостници. На ДЗИ по желание се очаква да се явят 524 зрелостници, разпределени между всичките 13 възможни предмета.

Сред подалите заявление за полагане на ДЗИ са и 152 зрелостници със специални образователни потребности, за които в зависимост от вида на увреждането се осигурява съответната подкрепяща среда, в т.ч. и удължено време за работа при необходимост.

Национално външно оценяване в края на VІІ клас по Български език и литература също е на 21 май, по Математика е на 23 май, по КОО "Обществени науки, гражданско образование и религия"е на 27 май, по Чужди езици е на 28 май и по КОО "Природни науки и екология" е на 29 май. Националните външни оценявания започват в 10,00.

Национално външно оценяване в 7. клас се организира в 1822 училища от системата на народната просвета. Учениците полагат външното оценяване в училището, в което се осъществява обучението им, като се разпределят по зали на случаен принцип в рамките на училището. За участие в национално външно оценяване не е необходимо предварително заявяване на желание от страна на учениците, тъй като всички ученици в 7. клас подлежат на такова.

Сред седмокласниците, които ще полагат национално външно оценяване, са и 90 ученици със специални образователни потребности - с увреден слух или с нарушено зрение, на които се осигурява съответната подкрепяща среда, в т.ч. и удължено време за работа при необходимост.

Националното външно оценяване по БЕЛ и по математика е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен VІІ клас. Този изпит включва два модула – тест от национално външно оценяване (НВО) и допълнителен модул.

Модулът НВО е за всички ученици от випуска и резултатът от него се записва като текуща оценка. Полагането на допълнителния модул е по желание. Оценката за класирането на приемните изпити е въз основа на резултатите от двата модула, взети заедно. В класирането може да участва и ученик, който е работил само върху НВО, но резултатът му ще бъде по-нисък, тъй като ще се формира само от точките в първия модул.

Информация за датите на провеждане на НВО, за графика на дейностите по приемане на учениците в държавните и в общинските училища след завършен 7 клас, както и за формата, вида и времетраенето на приемните изпити може да се открие на сайта на Министерството на образованието, младежта и науката.

Квестори на държавните зрелостни изпити и на националните външни оценявания не може да са учители на съответните ученици и не може да са специалисти, преподаващи предмета. Разпределението им по зали се прави непосредствено преди съответния изпит. Във всяка изпитна зала присъстват по двама квестори. Квестори по време на изпита има и в коридора, и на входа на училището.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com