На ход е 42-то Народно събрание

12772
На ход е 42-то Народно събрание

На 21 май в 10 ч. новоизбраното 42-ро НС ще проведе първото си заседание. То се свиква с указ на президента Росен Плевнелиев, издаден на 17 май 2013 г., на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. 42-оро Народно събрание бе избрано на извънредни парламентарни избори на 12 май. До насрочването им се стигна след безпрецедентни протести и самозапалвания, които разтърсиха страната за повече от четири седмици.

На 20 февруари кабинетът "Борисов" подаде оставка, която беше приета от Народното събрание на следващия ден. Оставката на правителството дойде след най-масовите протести в България след промените от 1989 година. То е петото, което не довършва мандата си от 1989 г. до днес и третото, което пада след протести, но най-масови, залели цялата страна.

Предизборната кампания се характеризираше с множество скандали - най-вече със сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за масово подслушване на политици, бизнесмени, общественици и журналисти. Служители на СДОТО признаха, че подслушванията им са нареждани от бившия министър на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов. Той беше викан в НСлС и специализираната прокуратура. Главният прокурор на безпрецедентна пресконференция заяви, че по законен ред ще поиска неговия имунитет, след като се закълне като депутат. Към темата с подслушванията се прибави и откриването на 350 000 бюлетини в печатницата "Муртипринт" в Костинброд, след като официално бройката бюлетини беше потеглила към избирателните секции...

ГЕРБ ще поиска касиране на изборите, обяви лидерът на партията Бойко Борисов на първата официална публична изява на партията след като Централната избирателна комисия съобщи официалните резултати от предсрочните избори за народни представители. Той обеща да предложи правителство на малцинството, ако Конституционният съд не се е произнесъл до първото заседание на новия парламент. Лидерът на ГЕРБ прогнозира, че то няма да бъде гласувано от Народното събрание, но увери, че ще го направи, за да уважат вота на подкрепилите ги избиратели. Борисов ще представи експертен кабинет, а в него със сигурност няма да бъде бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, заяви преди дни самият той. ГЕРБ ще оспорват изборите заради агитацията в деня за размисъл, когато всички партии имали, според тях, пресконференции и изяви по медиите по повод разследването на прокуратурата на печатница "Мултипринт" в Костинброд, обслужвала изборния процес, заради 350 000 открито бюлетини.

"Българските граждани очакват от новото НС конкретни ангажименти, реформи и политики, които да дадат решение на проблемите. Необходими са ни стабилни институции, а не дестабилизиране", заяви преди дни президентът Росен Плевнелиев. Добре, ще е народните представители да проведат дебат още в първите дни и да се обединят около обща рамка за приоритетите на НС чрез акт на парламента, преди да влязат в разговорите за съставяне на правителство, подчерта той. Ако някой реши да сезира КС, разбира се, това е негово право. Като президент ще се съобразя с решението на КС, което ще дойде впоследствие, каквото и да е то, посочи Плевнелиев. Но до произнасянето му трябва да очаквате от президента той да не отлага. Ще вървим напред към формирането на парламент и бъдещо правителство, категоричен бе той.

"Започваме консултации с парламентарни и извънпарламентарни политически сили, обществени организации. На тази база и кандидатът за премиер ще внесе и проект за състав на правителството. България се нуждае от програмно правителство, на разума, на националните приоритети", е позицията на лидера на БСП Сергей Станишев, който внесе кандидатурата за бъдещ премиер на Пламен Орешарски за одобрение на пленума на партията на 20 май т.г.

В залата на НС ще влязат много познати лица, други емблематични фигури за първи път от началото на прехода няма да са част от политиката, а на тяхно място ще влязат нови личности.

Извън парламента след изборите останаха политици, знакови за годините на прехода като сините Иван Костов и Екатерина Михайлова, червените Румен Петков, Румен Овчаров, Петър Димитров.

В пленарна зала ще продължат да заседават Мая Манолова, Корнелия Нинова, Ангел Найденов, Антон Кутев, Сергей Станишев, Младен Червеняков, Илияна Йотова, Янаки Стоилов и Михаил Миков. Сред депутатите на ГЕРБ са почти всички министри от предишното правителство – Лиляна Павлова, Цветан Цветанов, Делян Добрев, Ивайло Московски, Томислав Дончев, Тотю Младенов, Вежди Рашидов и зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Сред тях ще бъде и бившият премиер Бойко Борисов. Сред познатите лица са Искра Фидосова, Менда Стоянова, Лъчезар Иванов, Цецка Цачева и Димитър Главчев. В листите не попаднаха бившият земеделски министър Мирослав Найденов, чието име се замеси в голяма част от скандалите около ГЕРБ, както и бившите министри Николай Младенов, Нона Караджова, Диана Ковачева, Аню Ангелов, Свилен Нейков. Не бе предложен в листите и не бе избран и Диан Червенкондев, яростен противник на проекта "Белене".

В парламентарната група на "Атака", освен титулярите начело с Волен Сидеров, е най-младият депутат в Народното събрание - роденият през 1991 година Кристиян Димитров.

В ПГ на ДПС, освен председателя Лютви Местан влизат още и заместниците му Христо Бисеров, Алиосман Имамов и Рушен Риза, както и Йордан Цонев, Джевдет Чакъров, Делян Пеевски и Рамадан Аталай. За първи път в историята на прехода в 42 НС няма да бъде депутат и почетния лидер на партията Ахмед Доган. Кметът на Гърмен Ахмед Башев ще бъде вече депутат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com