БАН с нов председател - акад. Стефан Воденичаров

17142
БАН с нов председател - акад. Стефан Воденичаров

Академик Стефан Воденичаров бе избран с 57 гласа за председател на БАН.

В своята програма през следващите 4 години той ще залага на широко отваряне на БАН към обществото, държавните институции, индустрията и университетите, съобщи БНР.

БАН: Светът изчезва след 5 млрд. години

Краят на света ще дойде някога, но няма да бъде на 21 декември 2012 г., както са предсказали маите. Това каза пред БТВ доц Евгени Сем...

Изборът на нов председател на БАН се наложи във връзка с преждевременната кончина на акад. Стефан Додунеков. Той беше избран за председател от Общото събрание на БАН в началото на лятото и ръководи Академията по-малко от 3 месеца в изключително тежък икономически период за нея.

Докато в предишния избор 3-ма учени участваха в конкурсната надпревара, сега номинацията на Директора на института по металознание акад. Стефан Воденичаров бе единствената за този пост. Кандидатурата му се предложи от Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН.

Научната дейност на акад. Воденичаров е в областта на механиката, атомни реактори, газо- и нефтопроводи и боеприпаси. Той е автор на над 70 патента и повече от 160 публикации. Ръководител е на 21 научни разработки в областта на отбраната и ядрената енергетика. Вписан е в златната книга на българските изобретатели за 2006 година.

Редактор: Е. Гигова

БАН въстана срещу конкурса за наука

Отмяна на скандалния конкурс на фонд "Научни изследвания" поиска Общото събрание на БАН. Учените доброволно се отказаха от 6 млн. лева...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com