Близо 15 тона пестициди залежават над 40 години в смолянското село Търън

16210
Близо 15 тона пестициди залежават над 40 години в смолянското село Търън

На територията на смолянското село Търън има склад за пестициди, чиито срок на годност отдавна е изтекъл, като част от течните препарати се оттичат от варелите и напояват почвата, съобщи кметът на населеното място Явор Говедаров. Опасността от екологична катастрофа е съвсем реална, тъй като складът се намира на около 100 метра от местната река Еленска, а освен това на 150 - 200 метра от мястото има и къщи, в които живеят хора.

Пестицидите са складирани още от времето на бившите ТКЗС-та – 1963 година. В продължение на повече от 40 години в село Търън се съхраняват около 15 тона опасни химикали – праховидни и течни препарати. През годините кметът Явор Говедаров няколкократно е внасял докладни записки в местния общински съвет за взимане на превантивни мерки, но резултат досега няма.

ЕК ще наложи двугодишна забрана върху вредните за пчелите пестициди

Двугодишна забрана за ползването на пестициди, които вредят на пчелите. Това вероятно ще бъде факт от началото на юли, като забраната щ...

Преди дни складът е бил проверен от екипи на бившата Гражданска защита и екоинспектори, като Говедаров е в очакване на тяхната оценка. Той е категоричен, че е крайно време да се вземат превантивни мерки, защото когато температурите през лятото се повишат, миризмата от склада е непоносима, от нея се оплакват и хората, които живеят в съседство до склада за пестициди. В България няма място и технология за унищожаване на вредните химикали, най-близо такова има в Германия, но за това са необходими средства и специалисти за обезвреждане на пестицидите, съобщи още агенция Фокус.

„Миналата година Общинския съвет в Смолян взе решение пестицидите да се обработят, изнесат и предадат, но засега няма никакво движение”, посочи Говедаров. През годините складът е бил охраняем обект, шестима души са го охранявали по временните програми към областната управа, през 2012 г. складът се е охранявал само от един човек, но през тази година вече никой не се грижи за подсигуряване на безопасността около обекта. Сега само кметът на Търън прави обход на мястото, като се надява складът да не стане обект на набези от страна на недобронамерени хора.

По-голямата част от пестицидите са във варели, които отдавна са прогнили и течността вече пропива в почвата. При проверката преди дни е установено, че 5 варела са почти изтекли. „Като кмет, разбира се, че съм притеснен, след като имаш екологична бомба 10-15 тона, която е заложена в селото”, посочи кметът Явор Говедаров. След като получи констатацията от проверката, Говедаров отново ще внесе докладна записка в Общинския съвет-Смолян, пестицидите от Търън да бъдат преместени поне в склада, който е в района на „Герзовица” около старите рудници, където има подобен склад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com