ЕК ще наложи двугодишна забрана върху вредните за пчелите пестициди

10361
ЕК ще наложи двугодишна забрана върху вредните за пчелите пестициди

Двугодишна забрана за ползването на пестициди, които вредят на пчелите. Това вероятно ще бъде факт от началото на юли, като забраната ще се въведе от Европейската комисия и ще обхване три вида пестициди.

Според информация на британския ежедневник "Гардиън" и днешното гласуване за забраната не е минало гладко. Първоначално, през март, само 13 страни-членки подкрепиха забраната, а това мнозинство не беше достатъчно и се наложи днес да има ново гласуване. Днес 15 страни-членки са дали вот "за" забраната, включително Германия, докато 7 бяха против, начело с Великобритания и Унгария, а 4 се въздържаха. Все още не е ясно как е гласувала България, тъй като заседанието беше закрито.

ЕС ще гласува забраната на пестицидите, убиващи пчелите

Страните-членки на Европейския съюз ще гласуват днес за или против забраната за използване на химическите вещества от групата неоникоти...

Пестицидите, върху които се налага забраната, се наричат неоникотиноиди. Забраната обхваща клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, които няма да се използват върху четири вида земеделски култури - царевица, рапица, слънчоглед и памук. Забраната ще бъде пропорционална, защото ще се отнася само за някои култури и някои периоди от годината, в които пчелите са активни. В официалното съобщение на ЕК се казва, че ограниченията ще влязат в сила от 1 декември тази година, което обаче е нелогично, тъй като през лятото върви цъфтежа на царевицата.

Всъщност с гласуването на страните-членки днес ЕК получи възможността сама да вземе крайното решение, тъй като отново няма квалифицирано мнозинство. Тъй като забраната беше предложена именно от Комисията, то е ясно, че в крайна сметка тя ще бъде приложена.

Всъщност предложението на ЕК включва двугодишен изпитателен срок на забрана, в който да се види какъв ще е ефектът върху пчелната популация. След това ще се вземе решение дали забраната да стане постоянна.

Решението е голям удар за химическата индустрия и особено за "Байер" и "Синджента". Те твърдят, че то ще доведе до загуба от 17 млрд. евро и 50 хил. работни места за срок от пет години. Унищожението в пчелната популация в Европа заради пестицидите за една година обаче носи 15 млрд. евро загуба.

Пчелари: Пръскането на рапицата убива пчелите

Пчелари от добруджанското село Жегларци съобщават за масовата смърт на пчелите, които отглеждат, предаде bTV. Те смятат, че при пръскан...

В България темата също имаше широк отзвук, като пчеларите организираха национален протест, тъй като при първото гласуване България зае позиция "въздържал се". Лично премиерът Марин Райков обаче обеща, че страната ни ще гласува "против" използването на неоникотиноиди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com