Бойко Борисов: Не полагам асфалт, за да се лее кръв по него

12384
Бойко Борисов: Не полагам асфалт, за да се лее кръв по него
И допълни: Решението ми за оставка не подлежи на промяна.

Решението ми за оставка не подлежи на промяна при никакви обстоятелства, заяви пред „Фокус” премиерът Бойко Борисов.

„Вчера заявих, че държавата ми е по-мила, но нямаше пролята кръв. Не полагам асфалт, за да се лее кръв по него и мирни граждани да се избиват помежду си. Днес заявявам отново, че държавата ми е по-мила и затова подавам оставка”.

Парламентарната група на ГЕРБ ще гласува оставката на правителството и категорично ПП ГЕРБ няма да участва в съставянето на нов кабинет в рамките на 41-ото Народно събрание – каза Бойко Борисов.

Призовавам всички граждани – да не се поддават на провокации, да запазим стабилността в държавата – каза Бойко Борисов.

В същото време беше публикувана и стенограмата от днешното правителствено заседание.

Хората излязоха на справедлив протест, действително кризата в света е страховита, е заявил Борисов пред министрите.

Икономическият растеж на големите държави е около нулата или под нулата, за Европа е минус едно, сиреч под нулата, Европа още е потопена - казва Борисов.

Бедността и безработицата са бич във всички държави и никой не е предложил лекарство до този момент. Изключвам скандинавските държави Швеция и Норвегия, но знаете, че те имат петрол и газ, и когато имаш такива суровини, винаги растежът е гарантиран, след четири години и България ще е така, защото ще излязат и нашите находища, които са държани умишлено десетилетия да не бъдат разработени, каза Борисов.

"Ние сме си направили това, което зависи от нас. Нямахме право да държим, първо полицията в извънредно състояние за тях да се бутат с протестиращи. Макар че тук много ясно трябва да се каже - с хората, които протестираха срещу монополите и високите цени, полицията нямаше никакъв проблем. Те бяха толерантни, за което им благодаря и на едните, и на другите", допълни Борисов.

Тези, които снощи мятаха камъните и бутилките, нямат нищо общо с демократичния процес и тези политически партии, които ги използваха, трябва да знаят, че рано или късно това ще им се върне и ще се обърне срещу тях, казва Борисов.

"Ние сме избрани от хората, моята сила е била винаги, когато откривам нещо да ходя сред тях, да се здрависвам и да ги слушам. Не мога да понасям да мина покрай парламент със заграждения. Не ни е нужно това.

Какво следва след оставката на Борисов?

Какво следва след декларираното от премиера Борисов намерение за оставка на кабинета и как тя сега ще се отрази на датата на парламента...

Освен това, каквито и резултати да бяхме дали на изборите, защото ние четири години в най-тежката криза продължихме да бъдем първа политическа сила, щяха да кажат, че ние сме манипулирали изборите, а до този момент аз винаги съм се явявал на избори по чужди избирателни закони с чужди централни и регионални избирателни комисии и винаги съм ги бил. Те отсега си правеха заявката, че ако загубят, значи изборите са манипулирани. Сега да си направят избори и да видим резултатите тогава", каза Борисов.

"Истински ще се радвам да не трябва да се сбогуваме с инфраструктурните проекти, особено с магистрала „Струма“, не знам как ще я договорят, магистрала „Тракия“... Българите знаят, че за края на месец май им я бях обещал, сега не носим отговорност. Така са и „Мариците”, така са и двата ЛОТ-а може би на Яна ще станат и на „Струма”, защото там процесите са необратими и там са вече на асфалт. Но, оттам нататък как ще се оправят, дано българите след тези събития оценят, че всяка капчица кръв по този асфалт, който с такава радост полагаме не ни е нужна и че изграждането на инфраструктурата беше единственият начин следващите години да се повдигне икономическият растеж, да дойдат инвеститори и да станем нормална държава", допълни премиерът.

„София е един типичен пример за седем години близо управление на ГЕРБ. Щеше да се случи това и с държавата, но в края на краищата хората имат право да изберат съдбата си. В София, когато станах кмет, бяха приватизирани над 40 детски градини и синьо-червената мъгла, както я наричаха тогава, а сега в парламента, просто беше разпродала всичко. Аз го започнах, с Данчето Фандъкова последните няколко години мисля, че направихме това, което тогава само в предизборните кампании всички кандидати за кметове го казваха като какво ще стане някой ден. В тези срокове ние вложихме милиарди, София има едно от най-доброто метро в Европа и евтино при това, има Южната дъга, има Северната тангента, има естакадите на много места. Надявам се, че поне в София няма да се забуксува и ще успеят да ги довършат. Над 40 – 50 нови детски градини, онези 40 унищожават, а ние 50 строим, смятайте разликата. Всички спортни зали бяха приватизирани или реституирани като станах кмет. Сега имаме красавица в София, в Пловдив е на ниво, всичко сме платили и слагат седалки, на такова ниво е така, че повтарям, музеи и какво ли още не, дълго е да обясняваме, но вие сега ще участвате в предизборна кампания така, че всичко това ще може да се говори“, допълни министър-председателят.

Видяхте, че при обявяването на смяна на финансов министър, рейтингът на България не мръдна, коментира още премиерът. По думите на Борисов това показва, че тези четири години във финансовата дисциплина, във финансовата стабилност, ние сме заели толкова здрава позиция, че дори и подобна кадрова промяна не променя рейтинга на България.

"Във всеки друг случай, аз съм го казвал преди една година или две, не си спомням - че при падане на финансов министър пада половин правителство. В момента толкова много ни вярват на това, което сме приели като курс и мерки до този момент, че не се разклати рейтингът на България, но повтарям всеки народ сам избира съдбата си. Ние строихме магистрали, строихме зали, строихме пречиствателни станции, болници, поликлиники, музеи, археология, метро, театри и всичко това е видимо и всички европейски фондове работят чрез пълна усвояемост от това, което имаме към момента", каза Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com