Борислав Сарафов: Има основания да се търси отговорност на хората, нанесли побой над Енимехмедов

14150
Борислав Сарафов: Има основания да се търси отговорност на хората, нанесли побой над Енимехмедов

Прокуратурата ще поиска постоянно задържане на 25-годишния нападател на Ахмед Доган най-вероятно утре по обяд.

“Това ще го направим както с оглед на обстоятелството да не се укрие и да извърши друго престъпление, така и за негова лична сигурност, лично според мен е по-добре да остане в ареста”, заяви по “Хоризонт” зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

ДПС надмина себе си, но баламосването на народа е трудна работа

Ще поставям "опит" за покушение и "нападател" в кавички, защото изхождам от дълбокото си убеждение, че инцидентът с Ахмед Доган беше ин...

“Има основание да се търси наказателна отговорност и на хората, нанасяли телесни увреждания на Октай Енимехмедов, след като той е бил обезвреден”, подчерта Сарафов и уточни, че проверката на прокуратурата по случая за това кой точно е нанасял ударите и е участвал в побоя продължава.

“Никой не е имунизиран от наказателно преследване и когато е извършил нарушение, трябва да бъде санкциониран”, категоричен е зам.-главният прокурор.

“С този пистолет не може да се убие човек, с тези патрони също не може да се убие човек”, посочи Сарафов и добави, че затова не може да се говори за опит за убийство.

“Октай Енимехмедов е разпитан в хода на досъдебното производство. Той се възползва от правото си да не дава обяснения”, поясни още той. И добави: “Това, което знае прокуратурата за Енимехмедов, е от психолозите на МВР, което няма процесуална стойност”.

Той уточни, че нападателят не е минал през детектор на лъжата, допълва БЛИЦ.

Според зам.-директора на Института по психология към МВР Росен Йорданов, Енимехмедов е осъзнавал, че ако в залата се чуе гърмеж, гардовете от НСО ще имат всички законови основания да го застрелят. По време на разпита младежът разказал за приятелката си, за която се появиха информации, че работи в централата на ДПС, и заради това Енимехмедов нападнал от ревност.

“Разговаряхме с Октай Енимехмедов до късно през нощта след нападението”, каза в сутрешния блок на Нова телевизия зам.-директорът на Института по психология към МВР Росен Йорданов. “Исках само да се чуе звук от пистолета, да покажа, че не ме е страх, да се чуят думите ми и да докажа на Доган, че никой не е недосегаем”, признал пред него Октай Енимехмедов.

“Не мога да съм категоричен за мотивите му. Сигурен съм обаче, че той не е искал да причини физическа болка на Ахмед Доган. Самият Енимехмедов пък е търсил самоизява”, добави той. И обясни, че Енимехмедов се обявил срещу действията и политика на току-що оттеглилия се лидер на ДПС, защото той „обслужвал чужди интереси, но не тези на Турция”.

Йорданов заяви, че на този етап отхвърля твърденията, че действията на Енимехмедов са в резултат на политическа поръчка.

По думите му нападателят на Доган като психически стабилен човек, който е осъзнавал какво върши. Той е искал да се докаже първо на себе си, после на средата, в която живее, и трето - да покаже на Ахмед Доган, че не е недосегаем, посочи психологът.

Според него Енимехмедов умишлено не е възпроизвел изстрел, тъй като осъзнавал, че ако в залата се чуе гърмеж, гардовете от НСО ще имат всички законови основания да го застрелят.

По време на разпита младежът разказал за приятелката си, за която се появиха информации, че работи в централата на ДПС, и заради това Енимехмедов нападнал от ревност.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com