ДПС надмина себе си, но баламосването на народа е трудна работа

26262
ДПС надмина себе си, но баламосването на народа е трудна работа

Ще поставям "опит" за покушение и "нападател" в кавички, защото изхождам от дълбокото си убеждение, че инцидентът с Ахмед Доган беше инсценировка.

Основно, поради два факта, утвърдили се във времето. Първо, ДПС е изключително интелигентна партия. Второ, всеки път, когато наближат избори, от ДПС измислят нещо, което да повлияе на електората и партийните структури. Може да е пряка и открита провокация с изказвания тип "Аз разпределям финансовите ресурси в държавата", имаща за цел да ядоса и изостри отношенията между общностите. А може и да е индиректна провокация към по-малко съобразителен опонент. За справка - сблъсъците пред джамията, инициирани от "Атака". Тези провокации обикновено са насочени към избирателите на партията. Те имат нужда от "стимули", за да си спомнят колко е важно да гласуват за ДПС, защото иначе има голяма опасност да не го направят.

Цветанов: Видяхме сериозно насилие

"Това е изключително неприятен инцидент. Осъждаме тази постъпка, но също така трябва да осъдим и постъпката впоследствие спрямо едно ли...

Немалка част от българските мюсюлмани осъзнава, че ДПС не е тяхната партия. Измами, корупция, далавери на местно ниво отблъскват мюсюлманите от партията. И от ДПС знаят - за да си гарантират гласове, те просто трябва да уплашат тези хора. Чрез предишните провокации имитираха разклащане на етническия мир и в общи линии постигаха целта си, явявайки се отново като партията-спасител, способна единствена да защитава правата на малцинството.

От известно време обаче ДПС имат дори по-голям проблем - вътрешнопартийна нестабилност. И явно трябваше да направят нещо именно в тази посока.

Действително беше любопитно какво ще измислят този път от ДПС. Изборите не са далеч и беше логично вече да очакваме новата провокация.

Това, което направиха този път обаче, надмина всички очаквания. Инсцениравката с "опита" за убийство можеше да мине някъде другаде. Може би дори в чужбина му повярваха повече. Но не и в България. Българският народ е много неща, но не и тъп. Мнителен по природа, той може да засече, когато се опитват да го подхлъзнат.

М.Миков: Далеч сме от правовата държава

Това е посегателство, което ще има влияние върху политическия живот. Лошото е, че политическото говорене изпревари разследването, каза ...

Разбивка на театрото не е нужна. То издиша по толкова много технически показатели, а и са прекалено много съвпаденията, така че навързването на нещата не е трудно. Особено находчиво решение (което доказва отново политическата интелигентност на ДПС) е изборът на "нападател" - български мюсюлманин. Така хем има "атентат", хем етническият мир не се разклаща сериозно. Дори ДПС знаят, че не могат да си позволят да стигнат до такава крайност.

Въпросът е защо? Първо, за консолидиране на партията. ДПС минава през нелек период на междуособици и едно такова нещо би стегнало редиците. Второ, Доган се оттегли и предаде щафетата на Лютви Местан. А се оттегли, защото наистина беше започнал да тежи "като воденичен камък на врата" на партията си. С Местан начело ДПС би си отворила някои нови врати. Така Доган се оттегля като пожизнен мъченик и светец на ДПС, а Местан наследява една по-здрава партия. И трето, макар и като вторична цел, електоратът на движението получава ежеизборната си стимулираща доза "електрошок".

Дали обаче, що се отнася до масите, планът ще сработи, все още е спорно. Българинът е доказал, че може да бъде баламосан само частично и само, ако много му е писнало. Ако до изборите цялата постановка избледнее в съзнанието на хората, значи те отново са проявили здрав разум.

Разбира се, наглостта на една такава провокация е умопомрачителна. Но в края на краищата от нас зависи да покажем, че сметките без кръчмар не излизат.

Атанасов: Всичко бе организирано с цел да се провали конференцията на ДПС

Явно е, че нападателят на Доган не е искал да го убие. Това каза пред bTV членът на ДСБ Атанас Атанасов. Той си купува газов пистолет с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com