БСП иска по-строг финансов надзор за БНТ и БНР, критикува СЕМ

7316
БСП иска по-строг финансов надзор за БНТ и БНР, критикува СЕМ

Депутатите приеха отчета на СЕМ за дейността на регулатора за 2012 година. Документът предизвика критики от страна на депутати от Коалиция за България. Председателят проф. Георги Лозанов заяви, че отчетите нямат функция на доклад. „Чувствам един дефицит за дебат въобще за състоянието на медиите. Аз си давам сметка, че това е политическа сцена, но нека не забравяме, че свободата на словото е ненамеса в медиите", каза той.

Свободата на словото не е проблем, който трябва да се политизира, репликира Татяна Буруджиева от Коалиция за България.

От доклада на СЕМ става ясно, че сме създали орган, който е поредния страничен и безучастен наблюдател, заяви Буруджиева.

Лозанов: Социалните мрежи се превърнаха в долна камaра на парламента

Няма никакво съмнение, че социалните мрежи са създали една нова комуникативна ситуация, в която хората могат пряко да изразяват мнениет...

„Трябва да стане ясно какво е извършил СЕМ по мониторинга на цифровизацията. В следващия доклад трябва да се видят ясни резултати от мониторинг, който да даде възможност за преодоляване на лоши практики, а не доклад на едни чиновници, които обясняват как са си изразходили средствата. В доклада трябва да са поставени проблеми и да са предложени решения", отбеляза още тя.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков също критикува доклада на СЕМ, като отбеляза, че в него липсва анализ за тенденциите. „Вие не сте разбрали какво искат хората включително от независимите регулатори", каза Миков като се обърна към председателя на СЕМ проф. Георги Лозанов. „Оправданието, че давате публично информация, не е остатъчно. Отговорността ви е и пред Народното събрание", подчерта Миков.

Народният представител от ГЕРБ Ивайло Московски заяви, че критиките към СЕМ по въпроса за цифровизацията са неоснователни. „Началото на процеса по цифровизация е поставено още по време на управлението на тройната коалиция. Всичко, което се счита, че е нанесло щета на конкурентния подбор, е коригирано. Въведени са две промени, направена е нова процедура за избор на нов оператор", отбеляза Московски.

Депутатът от Коалиция за България Мартин Захариев също отправи критика към доклада. „Липсва становище за дейността на обществените медии - БНР и БНТ. В отчета липсва информация какво мисли регулаторния орган по въпроса за финансирането - отсъства дълбочина на анализа, който да ни ориентира как се развиват тези две медии, как се харчи субсидията им", отбеляза Захариев. Той припомни, че годишната държавна субсидия на БНР е 42 млн. лв., а на БНТ - 70 млн. лв.

В отчета на СЕМ се посочва броя на часовете мониторинг, но нарушенията не са подложени на сравнителен разбор с предходни години, не са отразени отрицателните тенденции в медийния сектор, подчерта Захариев. Необходими са нови обществени дискусии, посочи той.

От британския парламент масово се влиза в сайтове с порнография

Близо 300 000 "опита за влизане в сайтове, смятани за порнографски", са били регистрирани между май 2012 и юли 2013 година от компютр...

Според него в отчета не съществува тълкуване за прилагане на законодателството. Отсъстват редица норми, които не работят в закона, като например Фонд „Радио и телевизия". От отчета лъха дистанцираност от проблемите на правоприлагането. Докладът на СЕМ показва, че има ясна необходимост от промени в медийното законодателство, подчерта Захариев. Според него е необходим одит от международен одитор на БНТ и БНР. Обществената им мисия трябва да бъде предефинирана. Опорочен е моделът на дуалистично финансиране на обществените медии - от бюджета и чрез реклами, смята Захариев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com