Криза в образованието: Половината учители се пенсионират до 10 години

45557
Криза в образованието: Половината учители се пенсионират до 10 години

Състоянието на педагогическите кадри в средното образование е трагично, половината от действащите 127 000 учители излизат в пенсия в следващите 10 години, съобщи министърът на образованието и науката проф.д-р Анелия Клисарова. Дори и сега има недостиг на педагогически кадри в по-малките градчета и села, особено в езиковите специалности. Затова трябва да има комплексни мерки за привличането на млади учители в училище и това не може да стане само с повишаване на работната заплата, заяви министър Клисарова.

Тя добави, че трябва да се помисли за квалификацията на учителите и за условията на труд, при които те преподават. Трябва също да се мотивират университетите и факултетите да приемат повече студенти по педагогика - чрез по-голяма държавна поръчка в необходимите специалности, коментира министърът.

Недостигат учители по математика и информатика в София

В столицата има недостиг на учители по математика и информатика, съобщи шефът на Столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева. ...

Проф. Клисарова предлага да има и "нарочни стипендии" за студентите в най-необходимите специалности за българското образование, както да има и стажант-учители в пети курс, за да може студентите да учат и да получават - например минимална работна заплата, предаде БЛИЦ.

От МОН съобщиха, че 3844 ученици са напуснали училище през учебната 2012/2013 г. От тях заради отсъствия образователната система са напуснали 1442-ма ученици, 62-ма ученици са престанали да учат заради слаб успех, а 2340 ученици са напуснали училище по социални и семейни причини. Най-голям е броят на напусналите ученици от област Сливен - 425.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование