Българската култура с нов дом в Москва

6421
Българската култура с нов дом в Москва
Министърът на културата Вежди Рашидов откри Дом на българската култура в руската столица

"Българската култура и българският дух си имат нов дом в центъра на Москва и това ме прави особено щастлив". С тези думи той откри тази вечер в руската столица новите помещения на Българския културен институт, съобщава БГНЕС. 

Основно ремонтираните от българското Министерство на културата помещения на Българския културен институт заемат цял етаж в прочутата сграда на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература "М. И. Рудомино" в Москва. Новите помещения за института ни бяха договорени от министър Вежди Рашидов при визитата му в Русия миналия април.

България започва кампания за връщане на културни ценности

Започваме кампания да си връщаме културни ценности, заяви министърът на културата Вежди Рашидов на церемония по предаването на заловени...

Откриването на новите помещения на БКИ в Москва мина при изключителен интерес и при пълни зали. "Знаменателно е, че вече в пространствата, където са културните центрове на много държави, е и българският институт – едно не само българско, но и славянско духовно пространство", отбеляза Григорий Ивлиев, заместник-министър на културата на Русия.

Генералният директор на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература Екатерина Гениева поздрави българския министър на културата и екипа на института за енергията им да осигурят нов дом на българската култура. Наследник на прочутия генерал Столетов подари на библиотеката на института книги за неговия род.

Министър Рашидов връчи най-високото отличие на Министерство на културата – "Златен век", както и грамота на Екатерина Гениева, директор на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература, за големия й принос в развитието на българо-руските културни отношения. Към нея се обърна с думите: "Ние сме не само наематели на помещенията на института, смея да твърдя, че сме и истински партньори в културните ни взаимоотношения".

Младите художници Александър Тодоров и Васил Ангелов, приети съвсем наскоро в СБХ, се радваха на десетките поздравления за първата си изложба "Посоки", която те наредиха в БКИ в Москва и която бе открита днес лично от министър Рашидов.

Рашидов предлага персонална пенсия за Джоко Росич

Министърът на културата Вежди Рашидов предлага Джоко Росич за отличаване с пенсия за особени заслуги към държавата и нацията заради изк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com