Цацаров: Кокинов си носи отговорност за Петьо Петров

5089

Всеки носи отговорност за своите кадрови решения. В случая градският прокурор Николай Кокинов носи отговорност за това свое кадрово решение. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров за това, че следователят Петьо Петров оглави столичното следствие, съобщи БГНЕС.

Главният прокурор обясни, че решението за назначаване на ръководител на следствен отдел е решение на съответния градски прокурор или на съответния окръжен прокурор. Това не е правомощие на главния прокурор. Следователят Петьо Петров, който носи в средите звучния прякор Пепи Еврото, е един от основните свидетели по делото за даване на подкуп, срещу бившия военен министър Николай Цонев. По това делото Цонев бе подсъдим заедно с бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, и тримата бяха оправдани.

Сотир Цацаров каза, че има заповед, с която досегашният ръководител на следствен отдел е командирован в НСлС. "Най-малкото, защото съм решил, че след толкова време той заслужава едно такова командироване и след заемането на тази длъжност", каза главният прокурор. Той обясни, че именно и Николай Кокинов е този, който трябва да докаже, че това решение ще "породи резултати и позитивната промяна, каквато той твърди, че ще се получи". Цацаров е категоричен, че няма да допусне вариант, при който да предопределя кадрови решения. "Аз нося отговорност за своите кадрови решения, окръжният прокурор или градският прокурор носи отговорност за своите кадрово решение. Всеки трябва да си поеме своята отговорност. Ако някой твърди, че може да постигне необходимата позитивна промяна, а такава е необходима - приемете, че има определен срок, в който може да го докаже", посочи Цацаров.

Главният прокурор заедно председателите на ДАНС Константин Казаков и на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев, и министри в оставка Цветан Цветанов и Симеон Дянков подписаха инструкция за взаимодействие във връзка с прилагането на Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. След подписването Пламен Георгиев посочи, че има един дефицит на справедливост и правомощията на комисията ще спомогнат да се постигнат резултати, които да са видими за обществото.

След нея финансовият министър в оставка Симеон Дянков каза отново, че има олигарси, които в момента се опитват да съборят Валутния борд. Това, според него са "тези хора, които имат стотици милиони задължения, които са взели от банките с течение на времето – за тях е много изгодно да падне валутния борд, защото им изчезват и всичките задължения". "1996 - 1997 година в различна кризисна ситуация в банковия сектор точно това стана. Някои бизнесмени олигарси бяха взели стотици милиони заеми, паднаха част банките и съответно те всъщност останаха без заеми, без кредити и си станаха милионери по този начин", каза Дянков. Според него в края 2009 г. началото на 2010 г. е имало такъв банков сценарий и сега от ден на ден се засилват тези настроения "да взимаме допълнителни заеми, да натежават на бюджета".

"Какво ще стане? Ще стане това, което става във всички държави около нас - бюджетът не издържа", прогнозира финансовият министър в оставка. Въпреки това обаче според него вероятността това да се случи сега е малка. "Защото в България по-възрастните хора си спомнят 1996 - 1997 - 1998 г., спомнят си как спестяванията на една част от българските граждани тогава за две-три седмици изчезнаха. Олигарсите не са се променили оттогава, те са същите хора и имат същите интереси. Междувременно са натрупали заеми преди кризата, и сега кризата и тях ги е заварила неподготвени и се опитват да намерят начини пак излязат напред на гърба на народа. Но имаме вече има този опит, хората го помнят. Имаме и много тежкия опит от последните четири години как правителството ден за ден се е борило да не се допусне фалит на държавата. Смятам, че гражданите ще имат предвид това, като отидат на избори това ще го имат предвид особено по – възрастните граждани", предположи Дянков. Той е категоричен, че към днешна дата "нетно бюджетът на държавата е в по-добро състояние, отколкото ние го заварихме".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com