Червеняков: Докладът е върхът на айсберга

7204
Червеняков: Докладът е върхът на айсберга

Докладът бих го разглеждал като върха на айсберга, но само може да гадаем какво има в класифицираната версия.

Това каза пред Нова телевизия Младен Червеняков от БСП. Той и бившият заместник-министър на вътрешните работи Веселин Вучков коментираха доклада на прокуратурата за подслушванията в МВР.

Нямам основание да поставям под съмнение изводите на прокуратурата, че е имало предпоставки да се подслушва незаконно, каза от своя страна Вучков. Той отбеляза закономерност в навечерието на всеки избор – парламентарен или президентски. Поставят се едни и същи теми – закупуването на гласове и темата със СРС-та. Това доказва, че и двете теми са болни. Струва ми се, че тези завишени децибели няма да доведат до нищо добро, заяви бившият заместник-вътрешен министър.

Не мога да се съглася с твърдението, че това е нещо, което се използва само в предизборна кампания. Действието и двете теми – за СРС-тата и купуването на гласове са язва в българското общество, каза още Червеняков. Той обаче посочи, че извън обхвата на прокуратурата стоят онези подслушвания, с предварително разрешение на министъра без санкции от съда.

Вучков отбеляза, че все пак вчера нито главният прокурор, нито някой от другите прокурори, които оповестиха резултатите от проверката не са направили извода, който социалистите много искат да чуя, а именно, че Цветан Цветанов е разпоредил незаконно подслушване. Не намирам основание Цветанов да подава оставка и да се оттегля от участието си в изборите, смята Веселин Вучков. Той допълни, че незаконни СРС-та е почти невъзможно да има.

Младен Червеняков от своя страна заяви, че става въпрос за системен проблем, а не един единствен изолиран случай. Според него, СРС-то се превърнало в царица на доказателствата. Червеняков посочи още, че вчера Цветанов се опитал да жертва един от най-важните си хора – главния секретар Калин Георгиев. Той може да изпълнява разпорежданията на своя министър, коментира още той и допълни, но законодателят е дал възможност единствено министърът да упражнява контрол. Резилът е голям, смята Младен Червеняков. Той още веднъж посочи, че по отношение на специалните разузнавателни средства трябва да се възстанови независимият контрол и СДОТО да излезе от състава на МВР като самостоятелна агенция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com