Чиста вода ще потече от кранчетата ни с евросубсидии

7971
Чиста вода ще потече от кранчетата ни с евросубсидии
Всеки трети българин се страхува да пие от чешмата, последните години се отчита рекордно потребление на бутилираната

Числата са категорични - 36 на сто от хората твърдят, че винаги или много често чешмяната вода има лош вкус или е мътна. Водата, за която ВиК дружествата ни искат най-много, се оценява от хората като постоянно лоша.

Оказва се, че в София водата е най-чиста, докато в Ямбол, Разград, Русе от чешмите текат нитрати. В Хасковско проблемите са още по-сериозни – в някои случаи в чешмяната водата има примеси от манган и арсен, съобщава бТВ.

Водата поскъпва с инфлацията

Водата в различни градове на страната може да поскъпне през следващите месеци поне с индекса на инфлацията, каза председателят на ДКЕВ...

В Шумен пък нямат пречиствателна станция. След топенето на снеговете, от чешмите тече буквално кална вода, която не става за пиене. И макар, че плащат по 2,40 за кубик, шуменци си пълнят вода от градските чешми. Водата се хлорира, но това не е достатъчно, категорични са и здравните експерти, тъй като хлорирането не може да реши проблема със замърсяването.

През последните години производителите на бутилирана вода отчитат рекордно потребление. Според производителя Васил Цолов това е пряко свързано с качеството на чешмяната вода.

„Към този момент потреблението на бутилирани води е повишено с повече от 600-700% на глава от населението в България”, отбелязва Цолов.

Причината за калната и мътна вода може и да е в тръбите в жилищната сграда. Според експертите водата влошава своето качество в последната минута, т.е. тя идва с едно добро качество до самата жилищна сграда, но поради проблемите в нея се влошава.

Отбелязваме Световния ден на водата

Днес е Световният ден на водата. Датата е определена с резолюция на Международна конференция по околната среда и развитието (UNCED) в Р...

От Министерството на околната среда и водите пък обещават повече европейски пари за водния сектор.

„На места няма пречиствателни станции, а в някои населени места централните водопроводи се нуждаят от рехабилитация”, отбелязва зам.-министър Ивелина Василева.

Свежите евро пари обаче могат да бъдат усвоени едва след 2014 година.

Редактор: Ирен Габарска

Водата в България изчезва

Валежите в България са намалели с над 30%, алармират от WWF, предаде ТВ7. Безразборната загуба на вода е проблем в цял свят. Българ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com