Отбелязваме Световния ден на водата

13236
Отбелязваме Световния ден на водата
През 2012 година денят протича под мотото "Безопасност на вода и храна"

Днес е Световният ден на водата. Датата е определена с резолюция на Международна конференция по околната среда и развитието (UNCED) в Рио де Жанейро, Бразилия през 1992 година и се отбелязва официално от 1993 година, като ежегодно се организират прояви, посветени на водата.

През 2012 година денят протича под мотото "Безопасност на вода и храна". Фокусът е върху огромните и непрекъснато нарастващи разходи на водни ресурси за производството на храни за задоволяване на нуждите на населението.

Специалисти: В близко бъдеще ще пием рециклирана урина

Специалисти от Американския национален изследователски съвет предвиждат, че в близко бъдеще човечеството ще пие рециклирана урина, пише...

По информация на ООН-Вода днес на планетата 27% от градското население няма достъп до водопроводна мрежа, четвърт от жителите – 790 милиона души са лишени от възможността да ползват канализационна система. Липсата на чиста питейна вода всяка година причинява смъртта на 2 милиона души по света, а едва 0.5% от водата е годна за пиене.

По повод Световния ден на водата "Софийска вода" ще осигури музикална система в помещението с филтърните басейни в ПСПВ Бистрица. През целия ден в корпуса с филтрите ще звучи спокойна и приятна класическа музика, която ще внася допълнителна хармония в структурата на водата. Идеята на "Софийска вода" е, освен да пречиства питейната вода по надеждния конвенционален метод, да се опита да повлияе положително върху нейната кристална решетка, използвайки нетрадиционния метод, основаващ се на изумителното свойство "памет" на водата.

Националната спортна академия пък ще е домакин на първия "Международен воден мост", под надслов "Водата е живот". В него ще участват със собствени събития 10 български и 4 европейски, руски и американски университети, които ще бъдат представени паралелно в координационния център на НСА. Целта на организаторите е да привлекат вниманието на младите хора към здравословен начин на живот и да създадат международна партньорската мрежа "Син клъстер", чиято задача е пропагандиране на отговорно съхранение и ефективно използване на водното богатство на планетата. В МИЕТ пък ще се проведе кръгла маса на тема: "Вода, съхраняване, здраве, красота, хармония" с цел експертно и научно аргументиране на някои терминологични промени и бизнес тенденции в новия проект на Закона за туризма, който за първи път у нас интерпретира SPA&Wellness туризма.

Друга инициатива, с която ще бъде отбелязан денят, е на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН). Тази година традиционният Ден на отворените врати ще се проведе на 22 март, като част от двудневното Изложение "Хидро-метео салон 2012". Основен акцент на форума ще бъде представянето на резултати от научни разработки на НИМХ-БАН, които се използват или могат да бъдат използвани в процеса на адаптация към климатичните промени.

Водата поскъпва с инфлацията

Водата в различни градове на страната може да поскъпне през следващите месеци поне с индекса на инфлацията, каза председателят на ДКЕВ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com