Цветанов: Побоят на делегатите е ясен знак към всеки български мюсюлманин

18245
Цветанов: Побоят на делегатите е ясен знак към всеки български мюсюлманин

"Независимо при какви обстоятелства, трябва да запазим хуманното си отношение и към тези, които извършват престъпления. Подобна демонстрация на сила и начина, по който беше упражнено това насилие, е недопустима, но е много ясен знак към всеки български мюсюлманин, който тръгне да мисли по-различно от това, което му се задава от ДПС."

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол по повод линча, който извършиха делегатите върху нападателя на Ахмед Доган, съобщи БГНЕС. "Най-широк обществен отзвук предизвикаха и последващите действия на представителите на ДПС с нанасянето на този побой", каза Цветанов. Иззети са всички видеозаписи от медиите и охранителните камери, за да може прокуратурата да прецизира и да види дали трябва да образува производство спрямо тези деяния – грозна гледка за всеки един, добави министърът.

Стана ясно, че е нямало договор между ДПС и фирма "Крон" за охрана на мероприятието. Редът и гаранциите за провеждането на митинги и манифестации са регламентирани в закон, каза Цветанов. "Организаторите са длъжни да вземат необходимите мерки за осигуряването на реда. Търговско дружество, което е осъществявало охраната, е "Крон". МВР осъществява полицейско присъствие само в прилежащите зони на района", обясни министърът.

Задълженията са описани в организационен план за осъществяването на охрана от "Крон". Детайли от конкретната отговорност на търговеца не могат да се посочат поради липса на писмен договор между "Крон" и ДПС, който са били длъжни да сключат, обясни Цветанов.

"Крон" обаче е получил дължимото заплащане, обясни той. "Ролята на полицейските органи е да окажат съдействие. НСО е осъществявала личната охрана на Ахмед Доган и няма ангажимент да осъществява организационен контрол на мероприятието. ДПС като ползвател на услугата не е изложило писмено своите изисквания към изпълнителя – "Крон", каза Цветан Цветанов. Установени са множество нарушения на Закона за частната охранителна дейност, заяви министърът и добави, че органите на реда напълно са изпълнили своите задължения.

Делото срещу Октай Енимехмедов е възложено за разследване на НСлС, посочи той.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев в представянето на въпроса си заяви, че милиони хора станаха свидетели на събития, "които ние от ГЕРБ категорично осъдихме." Кои са службите, отговорни за охраната в и отвън сградата на НДК, където се провеждаше конференцията, попита той. До каква степен е била отговорността на МВР, продължи той.

Главчев заяви в отношение по отговора на Цветанов, че най-силно се е впечатлил от това, че на "Крон" им е платено без договор. "Платено е, без да има договор. Тогава не може да се търси отговорност от изпълнителя. Има два елемента – безспорното криминално посегателство срещу лидера на ДПС и събитията след това", каза Димитър Главчев.

Цветанов не иска Костов да го обича

"Аз не съм вицепремиер и министър на вътрешните работи, за да ме обича Иван Костов или някой, който гравитира около Иван Костов." Това ...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com