Цветанов: Случаят "Марковска" можеше да доведе до импийчмънт на Плевнелиев

12798
Цветанов: Случаят "Марковска" можеше да доведе до импийчмънт на Плевнелиев

Венета Марковска сама реши да се оттегли от надпреварата за конституционен съдия и всъщност предотврати процедура по импийчмънт на президента. Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Според Цветанов, ако Марковска не си беше подала оставката, напускането на клетвата на конституционните съдии от страна на президента Плевнелиев е можело да доведе до импийчмънт. „В случая имахме нарушаване на Конституцията на България”, каза Цветанов в студиото на bTV.

Гугушева по стъпките на Марковска?

След проваления избор на Венета Марковска за съдия в Конституционния съд "филмът" е на път да се повтори и при номинираната от СДС и по...

Вицепремиерът добави, че няма да коментира „мнения” на президента, тъй като функцията му е протоколна и можел да говори където и каквото си поиска, защото главната му задача е да бъде харесван. Цветанов обаче отрече да има напрежение между него и Плевнелиев.

По отношение на избора на нов главен прокурор Цветанов намекна, че оценката на Сотир Цацаров е „отлична”.  „Аз съм го виждал, когато премиерът беше главен секретар на МВР, а аз – негов оперативен помощник. След това не съм го виждал”, каза Цветанов.

Цветан Цветанов се разграничи от коментарите за задкулисни игри между ГЕРБ и лидера на СДС Емил Кабаиванов, довели до отлива на хора от редиците на сините. Министърът дори посочи как той и премиерът били поканени преди време на тайна среща от Иван Костов и Мартин Димитров. Те поискали зам.-областни управители, трима министри, зам.-министри във всички министерства. Но ГЕРБ не влезли в такива договорки, подчерта Цветанов.

Той нападна и конкретно бившия лидер, а вече бивш член на сините Надежда Нейнски. Тя се правела на „големия демократ, а докато беше на власт, не разкри досиетата”, каза вицепремиерът и подчерта, че Нейнски била един от най-близките хора от обкръжението на Алексей Петров. „Защо не говори за тези неща, защото според мен има договаряне между структурите на Петров и Нейнски.”

Костов ли разцепи СДС, пак

В СДС пак я оплескаха. Преди време Мартин беше куражлия и на пръв поглед постъпи достойно, когато освободи председателския пост. Не му ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com