#ДАНСwithme 14: Момичета изтанцуваха последния валс на властта*

16580
#ДАНСwithme 14: Момичета изтанцуваха последния валс на властта*

Към 18:50 между Министерски съвет, президентството и Народното събрание се бяха събрали стотици протестиращи, като към тях непрекъснато се присъединяват нови. Недоволните граждани скандират „Мафия”, „Оставка”, „Червени боклуци”, свирят със свирки и развяват български знамена. Сред събралите се на протеста има семейства с малки деца. В района има засилено полицейско присъствие. Това е 14-ия ден от протеста срещу кабинета на Пламен Орешарски "#ДАНСwithme", съобщи "Фокус".

Около 1000 протестиращи са се събрали в центъра на София пред сградата на Министерски съвет към 19.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Около 3000 са протестиращите в центъра на София пред Министерски съвет към 19:30 часа. Не са локализирани групи, които създават напрежение. Към момента няма отведени в столични районни полицейски управления. МВР благодари на гражданите за това, че запазват мирния характер на протеста. На по-късен етап от МВР не съобщиха броя на протестиращите.

Лъм 19:53 протестиращите в столицата започнаха да блъскат оградите пред сградата на Министерски съвет. По-голяма част от събралите се застанаха в непосредствена близост до огражденията, при което кордона от полицаи, пазещи сградата се увеличи. Органите на реда помолиха гражданите да не нарушават веригата от ограждения и протестиращите спряха предизвикателните си действия. Недоволните граждани скандират под звуците на барабани „Мафия”, „Оставка”, „Червени боклуци”, свирят със свирки и развяват български знамена, както и знамена на Европейския съюз.

Двама мъже издигнаха личните си карти, вместо лозунги в знак на протест срещу кабинета на Орешарски. Единият мъж беше издигнал на високо личната си карта, а другият държа документа си за самоличност с лист на, който пише „Олигархични боклуци, искаме да поемете не политическата, а наказателна отговорност”.

Две протестиращи момичета изтанцуваха валс, като носеха маски с ликовете на лидера на „Атака” Волен Сидеров” и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На гърба на едното от момичетата бе закачен лист с надпис „Последният валс на властта”. От време на време групи от по няколко полицаи патрулират сред протестиращите. Полицаите отново са с жилетки, на които пише „Антиконфликт”. Недоволните граждани скандират „Мафия”, „Оставка”, „Червени боклуци”, свирят със свирки и развяват български знамена. Видимо протестиращите са по-малко на брой в сравнение с предишните дни.

Спряно бе движението в района на площад „Независимост” към 19 часа в столицата.

В 20:00 часа протестиращите се отправиха към сградата на Народното събрание. Блокирано бе движението на Орлов мост и на кръстовището при Софийския университет „Св. Климент Охридски”, заради протестното шествие в 20:20. Протестиращите съвсем за кратко се спряха пред сградата на Народното събрание, която беше оградена от жива верига от полицаи и ограждения, зад които имаше паркирана линейка.

Органите на реда, които спираха движението по ул. „Раковска”, държаха в ръцете си по едно бяло цвете. По думите им, цветята са им били дадени от протестиращите. Сред издигнатите лозунги и плакати от протестиращите има един с изображение на прасе-дявол, което си мисли: „Яде ми се пържен Станишко!”. Мъжът, който държеше плаката имаше завързана лента на челото, на която пише „На зъл орех, зъл прът”. Недоволните граждани скандират под звуците на барабани „Мафия”, „Оставка”, „Червени боклуци”, свирят със свирки и развяват български знамена.

В 20:35 протестното шествие в столицата се отправи към Моста на влюбените. И тази вечер протестиращите тръгнаха по обичайния си маршрут към Моста на любените, а от там през централите на партиите БСП и ДПС и обратно до Министерски съвет. Сред издигнатите плакати и лозунги се вижда един с надпис: „Ние не предизвикваме анархия, ние само искаме оставка на вашата мафиотска олигархия”. На друг плакат е изобразен Пламен Орешарски като космонавт и има надпис „Еднопосочен билет до Марс за Орешарски и неговия „експертен кабинет”. Пред протестното шествие се движат две патрулки, а сред тълпата патрулират други полицаи.

Пеят се песни, които са измислени специално за протеста. Протестиращите размениха аплодисменти с хора, събрали се на самия Мост на влюбените. Сред тъплата се движат на групи по трима полицейски служители, които следят обстановката, за да могат да реагират в случай на възникване на напрежение.

В 22:10 шествието се насочи към Орлов мост. Докато се придвижваха към Орлов мост, участниците в шествието ръкопляскаха на полицаите, които бяха направили жива верига около сградите на Министерски съвет и Народното събрание и бяха отцепили ул. „Раковска” по пътя към централата на партия „Атака”. Нито за миг не са спирали звуците на барабаните и свиренето на протестиращите. Недоволните граждани скандират единогласно „Всеки ден ще е така до победата”, а пред сградите на Министерски съвет и Народното събрание – оставка. Протестното шествие е съпровождано от патрулни автомобили.

Няма информация за инциденти по време на протеста в столицата, по данни на СДВР.

Благоевград:

Все по-малко хора се събират на протестите в Благоевград. В 14-ят ден на народно недоволство пред сградата на администрацията се събраха около 20 души, като тази сутрин се брояха на пръсти протестиращите. Обявените блокади на кръстовища в областния център също не се състояха, въпреки многобройните закани на протестиращите. Събралите се пред Областна администрация-Благоевград направиха преглед на най-горещите новини, белязали протестите в столицата. Те остро осъдиха действията на лидерът на „Атака” Волен Сидеров и ги окачествиха като недопустими.

Протестиращите заявиха, че ще продължат да отстояват позицията си, докато не бъде свален от поста областен управител на Пиринско Муса Палев.

Варна:

Около 100 души протестират тази вечер във Варна. Както винаги протестът започна с блокиране на кръстовището пред сградата на общината. Преди това между протестиращите възникна спор по какъв начин да се проведе протестът – дали да се протестира само пред общината или да се направи обиколка по булевардите. Противоречията възникнаха във връзка с приближаващия ден на частичните местни избори във Варна. Протестиращите се обвиняваха взаимно в подкрепа на една или друга политическа сила. Повечето от тях носят българското знаме и лозунги „Оставка” и „Не на мафията”. След това протестиращите тръгнаха по бул. „Мария Луиза” с намерението да блокират кръстовището пред Катедралата. Протестът там завърши в 20:00 часа.

Пловдив:

Пловдивчани се събират за поредния 14-ти протест срещу правителството на Пламен Орешарски. И тази вечер две момичета от протестиращите събират дарения за най-възрастния участник сред тях - 87-годишен дядо, който всяка вечер извървява с бастуна си маршрута на протеста, без да се оплаква и отказва. Хората тук вече са го приели за символ на желанието за промяна. Към протестиращите се присъединяват и семейства с децата си. Хората си носят българския трибагреник. Днес се очакваше пловдивчани да блокират автомагистрала „Тракия", но засега тази идея като че ли отпада. Нагласата е и тази вечер да бъде блокирана жп линията на Централна гара. И тази вечер ще бъдат блокирани кръстовища на възлови булеварди. Пловдивчани нямат никакво намерение да се отказват от протестите.

Волен Сидеров: Ходя с палка, за да се пазя от помиярите по улиците

Искам да приемем закони, с които да намалим сметките за тока, а виждам, че тези протестиращи казват: нас не ни интересуват сметките за ...

Протестиращите освиркаха офиса на партия "Атака" в Пловдив, като изразиха своята подкрепа за журналистите. Те поискаха прокуратурата да се самосезира и да поиска имунитета на Волен Сидеров, затова, че обижда представители на медиите. Със скандирания "Долу ДПС", те се спряха и пред Джумая джамия, като за пореден път заявиха, че не са против обикновените мюсюлмани. В момента протестиращите се насочват към Централна гара, като имат намерение отново да блокира жп линията.

Сливен:

Протестите в Сливен ще продължат, категорични бяха днес протестиращите. Те за пореден път декларираха готовността си да останат на улицата, докато не бъдат изпълнени исканията им. Протестиращите и днес бяха за оставка на кабинета „Орешарски" и спешни промени в Изборния кодекс. Маршрутът на протестиращите всяка вечер е един и същ, от сградата на НТС и по пешеходната зона до партийните централи на БСП и ДПС. И пред двете централи има кратки митинги с освирквания, плакатите на протестиращите са насочени срещу съглашателската политика на БСП и ДПС, липсата на воля за решаване на проблемите и обидни квалификации на лидерите на управляващите партии и подкрепящата ги „Атака”.

Велико Търново:

Около 30-ина протестиращи се събраха пред паметника „Майка България” във Велико Търново. Исканията на великотърновци остават непроменени – оставка на кабинета „Орешарски”, нови избори и промяна в Изборния кодекс. Традиционно протестиращите носеха знамена и лозунги с надпис „Оставка”, „Парламент менте”, „Не искаме извинения!” и други. Протестиращите бяха изработили своеобразен макет на парламента от кашон с надпис „Парламенте”. Трима полицаи се грижиха за сигурността на протестиращите. Протестите продължават и утре, от 18:30 часа пред паметник „Майка България" във Велико Търново.

Слънце изгря за протеста, хората вече се събират

Около 200 души са се събрали в триъгълника между Министерски съвет, Президентството и Народното събрание за протеста срещу кабинета на ...

Бургас:

Около 30 души се събраха на протест в Бургас срещу правителството на Пламен Орешарски с искането за неговата оставка. Отначало протестиращите се събраха на площад „Атанас Сиреков” пред сградата на общината, където скандираха „Оставка”, „Нагли сте” и „Червени боклуци”. Издигнати бяха и различни плакати : „БСП – Български социални паразити”, „България не преговаря с мафията - оставка”, „Мълчанието ни помага на мафията”, „Обещахте да върнете България на хората! Оставка, Сега, Веднага”, както и призив на английски език, чийто превод гласи „ПЕС, моля ви вземете Сергей с вас”. Колоритна бе жена с българското знаме на рамене, която носеше на врата си плакат с карикатури на Пламен Орешарски с цитат на английския поет Джон Дън : „Никога не питай за кого бие камбаната, тя бие за теб”, съответно носеше и камбана и пояснение, че камбаната бие за премиера Орешарски.

По традиция протестиращите тръгнаха на шествие по централната улица „Богориди” като по пътя скандираха „Олигарски върви си, боклуците вземи си!”. Стигнаха до Терасата в Морската градина като изпяха българския химн и протестът свърши. Заради хубавото време Морската градина бе пълна с хора, които обаче наблюдаваха протестиращите от далеч и не се включиха. Протестите продължават и утре.

Снимка: Архив

*Текстът е последно актуализиран в 22:35.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com