Допълнителни подобрения на метрото предлага гражданска организация

9292
Допълнителни подобрения на метрото предлага гражданска организация

Представители на инициативата "Граждани за София" настояват столичния кмет Йорданка Фандъкова да определи ден и час, в който да ги приеме и да получи от тях като дар седем алтернативни проекта, предаде БГНЕС.

Три от проектите са свързани с комуникационно-транспортната система на града, два са свързани с метрото, а други два - с екологичните параметри на София. Проектите са разработвани от професионалисти, представители на гражданското общество и според представителите на инициативата "Граждани за София" отговарят на съвременните изисквания и би следвало да провокират взимането на по-правилните решения от страна на общинския съвет.

Една от идеите е третият метро диаметър да се развие като звездообразна система, включваща в себе си и два ринга. Идеята е метрото да минава и под бул. "България" до "Бояна", да отиде и до "Слатина", да се качи и по "Цариградско шосе". Това, обаче, трябва да се съчетае с два метро ринга, по-големият от които да мине покрай зала "Арена Армеец", "Г.М. Димитров", "Сребърна", да слезе по трасето на трамвая през "Овча купел" и да мине през "Централна гара", като и да обвърже досегашните два метродиаметъра. Това обясни представителя на "Граждани за София" Димитър Димитров.

Гражданите предлагат и да се преработи проекта за продължението на метрото до летището, въпреки че той вече беше окончателно одобрен от експертния съвет. Те искат и гражданите от "Дружба", и пътуващите до двата терминала да могат да ползват метрото. Според Димитър Димитров трябва да има и метростанция до езерото в "Дружба", до студиото на "Нова телевизия" и до Терминал 1. Трябва да има и още едно компенсиращо депо на празен терен, така влаковете да се движат по-рационално, смята още той.

Обществените обсъждания се водеха абсолютно формално и имаше пълно несъобразяване с професионалните и гражданските интереси. Целта е да се прави метро заради метрото, коментира още Димитров. Според него близо 80% от гражданите на София би трябвало да имат достъп до метрото и това е възможно да се случи в столичния град.

Гражданите искат и заедно с Йорданка Фандъкова да измерят физическите параметри на естакадите, които бяха изградени и продължават да се изграждат в София. За естакадата между "Младост" 1 и "Младост" 2 общината плати 9 милиона лева, а тя струва не повече от 3 милиона лева, коментира още Димитров.

Жената, блъсната под метро-влак, няма да остане парализирана

Жената, която беше блъсната на релсите на метростанция „Люлин” от мъж със съмнения за психично заболяване, няма да остане п...

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com