Аспержите предпазват от махмурлук

9136
Аспержите предпазват от махмурлук

Консумирането на аспержи преди голям нощен запой предпазва от махмурлук, откриха южнокорейски учени, съобщи БГНЕС.

Според изследването на Медицинския институт и Националния университет Чеджу в Южна Корея аминокиселините и минералите в зеленчука успокояват симптомите на махмурлук и предпазват клетките на черния дроб от токсини. В рамките на изследването, публикувано във в. Journal of Food Science, учените анализирали компонентите на млади аспержи и сравнили биохимичните им свойства върху клетките на черния дроб на хора и мишки.

Изследователите анализирали също така различните компоненти на аспержите, за да установят кои части от зеленчука са най-полезни за предотвратяването на последиците от прекомерната употреба на алкохол. Учените стигнали до извода, че листата на аспержата съдържат по-голямо количество аминокиселини и минерали от стеблото, което означава, че листата предпазват по-добре черния дроб от увреждане и предпазват от махмурлук.

Предишно изследване на учени от Националния медицински университет Чеджу в Южна Корея показа, че аспержите са богати на аминокиселини, които стимулират функционирането на ензимите, а това ускорява разграждането на алкохола в тялото. Проучването установи, че доброволците, които пиели течност, съдържаща екстракти от аспержа, проявяват по-малко симптоми на махмурлук.

Не за първи път учените установяват здравословните свойства на аспержите. Смята се, че зеленчукът е полезен в борбата с рака. Той се бори ефективно и с гъбичките, възпаленията и действа като диуретик.

Редактор: Е. Гигова

Пушачите имат по-тежък махмурлук

Всеки, който си е позволявал повечко алкохол вечерта, знае колко е тежка следващата сутрин. Оказва се, че положението е още по-тежко за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com