Експерти: В пернишките блокове може да се живее

5517
Експерти: В пернишките блокове може да се живее

Има конструктивни проблеми в панелни блокове в Перник след земетресението, но сградите може да се обитават. Това е записано в становище на експерти от Междуведомствената комисия за възстановителни дейности. Становището беше представено пред жители на пернишкия квартал "Изток", чиито домове са силно засегнати от серията трусове след 22-и май.

Според решението на комисията, която е направила безплатна оценка на седем панелни блока, в сградите може да се живее. Огледите са извършени от експертен колектив на Центъра за научни изследвания и проектиране при Университета за архитектура, строителство и геодезия в София, предаде БГНЕС.

Слаб трус край Варна

Земетресение с магнитуд 2,0 по Рихтер е регистрерано край Варна. Според данните на БАН, епицентърът е бил на югоизток от Провадия и н...

Председателят на камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Цвятко Туджаров каза за БНР, че е необходимо мащабно обследване на всички сгради в Перник. Хората обаче не трябва да чакат финансиране от общината или държавата, а трябва сами да се погрижат за собствеността си.

Бих казал, че това са най пострадалите едропанелни жилищни сгради. На практика в Перник няма сграда, която да не е поразена от земетресението малко или повече. Основното заключение на експертното становище на колегите е това, че сградите не са опасни за обитаване, но имат определено нарушена носеща способност на някои от носещите конструктивни елементи, които елементи подлежат на възстановяване. За тази цел трябва да се изготви техническо обследване, работен проект, който да бъде изпълнен от компетентни лица, и тези сгради могат да функционират безопасно и в бъдеще време и да устоят на, не дай си Боже, на ново подобно земетресение, коментира Туджаров.

Всеки собственик на имот е длъжен да се грижи за собствения си имот, да го стопанисва, да го ремонтира при нужда. Засегнати са много жилища, но тук не става дума за аварийно спасителни мероприятия и аварийни работи, каза още инж. Цвятко Туджаров.

Редактор: Калина Здравкова

5,4 по Рихтер в Индонезия

Земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер е регистрирано край югозападното крайбрежие на индонезийския остров Суматра – само три дн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com