Георгиева: Правителствените сили в Сирия извършват военни престъпления

7638
Георгиева: Правителствените сили в Сирия извършват военни престъпления

Кристалина Георгиева обвини правителствените сили в Сирия във военни престъпления. Според еврокомисаря контролираните от режима в Дамаск части са конфискували медицинска помощ от конвои, пътуващи към контролирани от бунтовниците райони.

„Има случаи на прибирани аптечки, хирургически инструменти. Това означава, че от другата страна ранен мъж, жена или дете може да умре", заяви Георгиева, цитирана от Франс прес. „Военно престъпление е да конфискуваш хирургически инструменти от конвой или да не оказваш помощ за пристигането му на място или, което е още по-лошо, да атакуваш и да бомбардираш медицинска техника, да стреляш по лекари", добави Георгиева.

МО може да предостави безвъзмездно сгради за бежанците

Министерство на отбраната може да предостави безвъзмездно за настаняване на бежанци сгради, които се намират в 26 войскови района. ...

По думите на представителя на Европейската комисия 31 хуманитарни работници са загубили живота си в Сирия. „Да се правиш, че не забелязваш нарушаването на международното хуманитарно право също е военно престъпление", категорична беше Георгиева, информира нова тв. По думите й под 50% от 8 млн. сирийци, които се нуждаят от помощ, я получават редовно.

Кристалина Георгиева направи тези коментари в Женева, където започват преговори между американски и руски представители по предложението на Москва за поставяне на сирийския химически арсенал под международен контрол. Те ще бъдат водени от държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров. Георгиева се надява срещата между Кери и Лавров да доведе до „по-широк пробив", но допълни, че е необходима категорична резолюция на ООН.

„За първи път в този ужасен конфликт международната общност се обединява срещу голямата опасност от използване на химически оръжия", заяви еврокомисарят. „Ако не осъдим нарушаването на международното хуманитарно право в този конфликт, какво казваме на лошите хора в другите части на света?", попита риторично Кристалина Георгиева.

Използването на оръжие за масово унищожение в сирийския конфликт осъди днес и Европейският парламент. „Употребата на химическо оръжие в Сирия представлява военно престъпление и престъпление срещу човечеството", се казва в приета днес резолюция на ЕП. В документа, разгледан на сесия в Страсбург, се посочва, че Европарламентът смята за необходимо Съветът за сигурност на ООН да получи колкото може по-скоро доклада на инспекторите на международната организация от проверката в арабската страна. Той трябва да бъде публикуван на 16 септември.

Асад: Сирия ще предаде химическото си оръжие заради Русия, а не заради заплахите на САЩ

Сирия ще предаде химическото си оръжие под международен контрол заради Русия, а не заради заплахите от страна на САЩ, заяви сирийският ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com