МО може да предостави безвъзмездно сгради за бежанците

8260
МО може да предостави безвъзмездно сгради за бежанците

Министерство на отбраната може да предостави безвъзмездно за настаняване на бежанци сгради, които се намират в 26 войскови района. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Ангел Найденов, предаде БГНЕС.

Това са имоти с отпаднала необходимост за армията. Имотите са в окаяно състояние и в момента се прави оценка колко средства ще се необходими, за да станат те годни за живеене. Отделно от това ВМА имат готовност да дарят за бежанците спално бельо и ваксини. ВМА има готовност, освен да дари за бежанците имущество и ваксини и да предостави безплатно мобилна клинична лаборатория и една хирургична манипулационна за малка хирургия.

Предложенията са за имоти в Кресна, в община Струмяни, Айтос, Карнобат,  Звездец, Ардино,  в Момчилград,  Нова Загора, в община Твърдица, в община Смолян, Чирпан, община Димитровград,  община Свиленград, Харманли, Болярово, три села на община Елхово,  община Самоков.  Военният министър посочи, че в момента се прави оценка колко пари ще са необходими за ремонт и трябва да се направи оценка за какъв брой бежанци трябва да се направи оценка. Разчети се правят преценка за до 10 000, трябва да се направи оценка и на конструкцията. Той отново изтъкна, че предварителните оценки за необходимите средства за бежанците са за над 10 млн. лева.  

Министърът отново подчерта, че българо – американското учение "Хвърлена ръкавица" няма никаква връзка и нищо общо със ситуацията в Сирия, а още по – малко с евентуална военна операция. То се провежда съгласно годишен план и конференции проведени пред 2012г. Учението започва 1 и ще продължи до 26 септември и в него участват и американски и български военни и представители на МВР, на ДАНС и са ангажирани близо 1000 служители.

Военният министър информира и за предложение от юли на американското правителство, чрез посолството на САЩ -  за подготовка и обучение на военни от либийската армия. Това е съвместно споразумение между САЩ и Либия с предложение към България да приеме тази мисия. Това към този момент е двустранно предложение, но това е предложение, което се обсъжда и в рамките на НАТО и може да се очаква, че ще бъде част от мисията на НАТО за следвоенното възстановяване на Либия и подготовка и обучение на части от либийските сили за сигурност", каза Ангел Найденов. Той посочи, че не става дума за  подготовка на полицейски служители и части, а за  военнослужещи.  Първоначалната информация е за подготовка на 5 до 8 хиляди военнослужещи в рамките на три годишни ротации с численост между 150 и 200 човека, за период между 5 и 8 години.  Обучение ще се прави и от американски и български инструктори. "Към този момент продължават разговорите и уточнение на всички детайли, свързани с правните рамка, с финансовите измерения и техническите въпроси, включително и по отношение на статута на Сирия. Това е операция, която се включва във вече подписаното споразумение между България и САЩ за изграждането на съвместните военни съоръжения, съответно подготовка и обучение, включително и на представители на трети страни", обясни военният министър. Найденов посочи, че не се налага да се сключва отделно споразумение между България и САЩ. Уточнява се между американската и либийската страна необходимостта от сключване на споразумение между тях и въз основа на това необходимостта от сключване на отделно споразумение между  България и Либия за приемане на либийски военни на наша територия. Експертите казва, че може и да не се налага отделно споразумение, което да се ратифицира от НС, убеждението на министъра обаче е, че независимо от това Народното събрание трябва да бъде информирано и негова е преценката дали ще има ратификация със закон. "При всички случаи, според мен трябва да бъдат съответно и запознавани специализираните комисии на НС и като цяло пленарния състав. Вече съм запознал съответните разговори и предоставяне на тази информация", обясни министъра.  За хода на разговорите и развитието на тази операция е информиран и министър – председателят и министерски съвет. "Има към този момент и нашата позиция за приемливост на предложението и съответно необходимостта от продължаване на работата по доуточняване на детайлите", заяви Ангел Найденов.

Така работата по изясняване на детайлите по това предложение продължават. Все още не се знае какви ще са финансовите ползи за страната ни. Всички разходи, които ще се правят, ако се случи това обучение и подготовка ще се плащат от либийската страна. Найденов посочи, че през 2010г. непреките ползи за страната ни от ползването на трите българо-американски военни съоръжения са били над 4 млн. долара, 2011 са близо 6 млн. долара, 2012г. – 12 млн. долара. Едва след като бъдем готови с всички детайли със споразумението ще се знае и кога предложението може да влезе в дневния ред на НС.  Ангел Найденов има информация, че САЩ са се обърнали и към други страни най – малко 5 и има приети предложения.

Министърът на отбраната даде повече информация и за две неизгодна за продажбата на имот, собственост на Министерство на отбраната, които министърът отказва да подпише. Те са за село Марково, област Пловдив, където постигната цена от около 900 000 лв.  за  50 декара е неизгодна за Министерство на отбраната.  Той обясни още, че в центъра на този имот, се намира действащо военно формирование и само, за да бъде преместено то ще са необходими над 1 млн. лева.  Другата е за имот в Бургас. Има и за имот в Благоевград, където общината не изпълнява задълженията си след сключено споразумение.

По повод информация в медиите за липсата на летателна годност на българските летци, поради неработещи съоръжения във ВМА, министърът посочи, че е от началото на август има проверка и предложения за звеното за авиационна медицина и лошото състояние на необходимите барокамера и центрофуга. Военният министър посочи, че и командването на ВВС и началника на отбраната са казали, че е "меко казано спорна информацията" за заключението, че летците са летателно негодни. Найденов обаче призна, че проблем има с двата уреда от 2006г., но са предприети мерки за търсене на възможности за доставка на необходимите барокамера и центрофуга пред 2014г. Паралелно с това се  водят разговори с държави, в които да бъдат изпратени пилотите, за да минат тестовете и подготовка и към момента има възможности в Германия и Полша.  Пилоти с определен нальот  се с хотели, проблема е за новопостъпващите пилоти, за които задължително ще се прави такъв преглед в друга държава. МО ще търси начин отново да бъде обособено звеното за авиомедицина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com