Граждани излизат на протест срещу тютюневия дим в заведения

14774
Граждани излизат на протест срещу тютюневия дим в заведения

Утре, в 11:00 часа, гражданска инициатива "България без дим" и обществените организации от Коалиция за живот без тютюнев дим, ще проведат митинг пред Народното събрание. 

Демонстрацията е в подкрепа на забраната за тютюнопушене на обществени места, която за пореден път е подложена на атака от страна на лобистите и фронт групите на тютюневата индустрия. Над 5000 са потвърдили участие в събитието в социалната мрежа фейсбук до момента, а организаторите очакват този брой да се увеличи. 

Социалните мрежи осветиха информационното затъмнение в Турция

С непълното или направо липсващо отразяване на протестите в Турция местните медии си навлякоха гнева на демонстрантите. Хиляди се ...

"Новият ни парламент бързо падна много ниско: издигна едно безпринципно правителство чрез гнусна сделка със здравето и цивилизационния избор на нацията," се казва в съобщението на организаторите, разпространено във Фейсбук. "На хората им дойде до гуша от лобистки изпълнения в интерес на Булгартабак и останалите големи тютюневи компании," коментира Павел Антонов, съучредител на "България без дим" и председател на едноименното сдружение. 

"Политици с различни окраски и мотиви са готови отново да жертват здравето на децата ни и желанието ни да живеем в толерантна, здравословна и бездимна обществена среда, и няма да им позволим да го направят," добави Антонов. В очите на обществото за пореден път се хвърля пепел, недоказани и с нищо необосновани твърдения за финансови загуби на ресторантьори се тиражират безогледно с цел да замажат реалните губещи от забраната - собствениците на "Булгартабак" и свързаните с тях икономически, политически и медийни интереси. "Отменяне на една проевропейска норма каквато е забраната за пушене на обществени места, би означавало, че парламентарното мнозинство и кабинета на Орешарски от първия си ден тръгват срещу обществения интерес, в подкрепа на сенчести икономически интереси и задкулисни сделки . Вярваме, че това няма да се случи," коментира д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим. 

"Евентуално прокарване на интересите на индустрията въпреки волята на над 72% от избирателите на БСП и в конфликт с ценностите и идеалите на социалистическото движение, би било пагубно за амбициите на Сергей Станишев за лидерство в ПЕС и Европейския парламент," подчерта Антонов. 

Около 70 000 подписаха през последните дни най-масовата електронна петиция в българската история - тази срещу отпадането на пълната забрана за тютюнопушене на затворени обществени места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com