Икономист: Микрокосмосът на българската сиромашия

7646
Икономист: Микрокосмосът на българската сиромашия

Наблюдавайки новопостроената детска площадка в Каолиново, червените й пързалки и зелени люлки, човек за момент се замисля в кой западноевропейски град е попаднал. Но след това обръща главата си и вижда порутена постройка без прозорци. Това пише "Икономист" в мрачен материал за обстановката в България, цитиран от БГНЕС.

Само един бърз поглед към занемарените, извънгабаритни административни сгради от съветски тип, разположени на централния площад, са достатъчни на човек да разбере, че Каолиново е нейде в Източна Европа.

Левски - Локомотив София и Славия - Берое са полуфиналите за Купата

След изиграването на вчерашните мачове-реванши от четвъртфиналната фаза на турнира за Купата на България вече е ясно какви са и полуфин...

Това е градът с най-висока безработица в цяла България. Над 64% от работната ръка в тази община, в североизточна България, е без работа. Това е пет пъти над средното за страната равнище. България се нарежда сред най-зле представящите се в ЕС. Близо 430 хиляди работни места са се "изпарили" от държавата от 2008 насам. Над половината безработни са паднали под прага на бедността. В резултат на това, липсата на заетост и високите сметки през последните два месеца се проведоха най-мащабните национални протести за последните 16 години. Демонстрациите сложиха край на кабинета на Бойко Борисов. Шестима души се подпалиха по време на протестите. Четирима от тях загинаха.

Но нека се върнем в Каолиново. Димитрина – магазинерка на средна възраст, признава, че не разбира от политика. Сочейки към стелажите в магазина си, сподели: "Имам 40 хляба и не мога да ги продам от вчера. Хората нямат и една стотинка". Едва една шепа хора, които работят по "Проекта", са заети, отбеляза тя по повод детската площадка в центъра и работниците, наети за изграждането й. "Проектът" е финансиран от ЕС. Останалите хора в общината, където живеят близо 12 хиляди души предимно от турски произход, са или безработни, или се занимават с тютюн. Малко са щастливците, твърди Димитрина, които имат постоянна работа – в близката мина за каолин. "Но преди заводът наемаше около 500 души, докато днес - не повече от 20-30".

На няколкостотин метра от магазина й чуваме подобна история от Севдалин. Възрастният мъж има "Всичко по един лев" - евтина бакалия, предлагаща всякакви неща – от козметика до църковни свещи. Стоките в него рядко надвишават един лев. Въпреки това магазинът е празен. "Колкото и да струва, ако нямаш никакви пари, просто не можеш да купиш нищичко", обясни на прост език той с лека усмивка на сбръчканото си лице.

Шест години след присъединяването си към Евросъюза България остава най-бедната му членка. Хората в страната – с население 7,3 млн. души, печелят по средно 400 евро месечно. Пенсиите са двойно по-малки. Според нов доклад на ЕК, почти половината от българите са на ръба на бедността и социалната изолация. Безработицата нарасна до 12% през февруари – най-високото й ниво от 2005 насам.

Представиха шестте нови български кандидатури за ЮНЕСКО

„Двугласното пеене в град Неделино”, „Песента – минало, настояще и бъдеще” на читалището „Св. Св. К...

"Загубата на половин милион работни места през последните четири години е основната причина за намаляващите доходи на домакинствата и нарастващата тежест върху социалните бюджети", посочи Георги Ангелов – икономист от Института Отворено общество в София. Като премахнем европейските фондове, почти половината държавен бюджет отива за социални разходи. Кризата удари най-тежко хората без образование – само 15,5% от българите с основно са заети.

Това ни помага да разберем високата безработица в Каолиново, където 2/3 от гражданите никога не са стъпвали в гимназия. "Може да не съм бил в университет, но мога да преброя парите, които съм спечелил днес", настоя Севдалин. "Нула лева".

Магазинът му и този на Димитрина са празни. Но едно място в градчето е пълно с хора, предимно млади мъже – помещението за залози. Докато пият бира и гледат футбол в понеделник вечер, повечето мъже водят разговори за следващия мач от първенството. "Идват тук всеки ден", сподели Огнян – един от възрастните клиенти, докато отпиваше от своето кафе. "Нямат работа, по цял ден просто залагат. А дали опитват да си намерят такава? Не. Футболът предлага много по-високи коефициенти".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com