Йовчев: Парламентът не трябва да работи, когато има пик на протестиращите

5654
Йовчев: Парламентът не трябва да работи, когато има пик на протестиращите

Правим всичко необходимо, за да осигурим нормалната работа на парламента, каза вътрешният министър Цветлин Йовчев пред журналисти в парламента.

Създадена е съответната организация за охрана на района около парламента, има щат, който действа в момента, посочи той.

Стойнев: Икономическият растеж е базиран на диалог и мерки

Новият подход на това правителство е базиран на диалог и от този диалог трябва да излязат мерките, които да подкрепят икономическия рас...

Запитан за заседанието на временната комисия за изработване на нов изборен кодекс, насрочено за следобедните часове в сградата на НС,  Йовчев заяви: „Не бива да има работа на парламента в момент, в който има пик на протестиращите."

„Единствената ни стратегия е да охраняваме гражданите и да опазваме обществения ред. Няма да има друга стратегия", заяви Йовчев.

Решението за извеждане на депутатите с автобуса се взема от хората, които ръководят охранителните мероприятия на място, защото те имат цялата информация за това какво се случва. „Има щаб в МВР, в който също се обобщава цялата информация. Когато са предоставени аргументите за такова решение, те са предоставени на мен и аз съм одобрил това решение. Решението е взето от хората, които са били на място тук. Това е технологията и тя не може да бъде различна. Само те могат да решат в зависимост от това, което виждат на място, в зависимост от състоянието на нашите сили и на настроенията и организацията на тези, които протестират отвън”, заяви Йовчев.

„Ще прегледаме внимателно записите – това се прави в момента и в зависимост от резултатите от този преглед, ще назначим допълнителни проверки, където е необходимо”, каза още той. По думите му има трима пострадали полицаи при протеста между 23 и 24 юли.

Адемов: Окървавеният протест е резултат от грешни решения

Окървавяването на 40-ия ден на протеста е резултат от наслагване на грешни решения, неправилни преценки на психолози и тактиц...

Той каза, че няма информация дали депутати са настоявали да бъдат изведени в този момент.

По думите на министъра извеждането е станало след 22.00 часа, защото преди това не е имало налице необходимите сили, за да бъдат предприети такива действия.

Няма значение дали протестът ще спадне или ще нарасне. Много важно е хората, които са на улицата, и тези, които не протестират и не подкрепят протестите, да успеят да чуят съответните послания, които ще покажат, че има път към разрешаване на техните проблеми и това не може да бъде само и единствено направено от правителството. 

Според министъра - МВР може да издържи много и той няма притеснения за това. „Само и единствено МВР не може да реши проблема с това, че има протести на улицата. МВР има отношение по това как протичат протестите и да се запази сигурността на гражданите и обществения ред. Дотам са правомощията, Министерски съвет също има”, обясни министър Йовчев. „Имаме ресурси, ще се справим”, подчерта Цветлин Йовчев.

Орешарски: Правовата държава, Конституцията и законът не подлежат на ревизия

Решени сме да търсим обществено съгласие и диалог, това се посочва в изявление на министър-председателя Пламен Орешарски, съобщиха от п...

Той каза, че дори някой да се опитва да се скрие зад МВР, не се притесняват от това. „Няма да ми е за първи път, ако някой се опитва да се скрие. Аз не се притеснявам. Знам какво да направя и как да го направя”, добави министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com