Местан: Предлагаме да се откажем от мандата анблок

9811

"Служебният кабинет ще бъде не само формално, но и реално легитимен само ако в него няма партийни фигури, няма и експерти, които да гравитират към една или друга партийна централа и не породи съмнение за намеса на корпоративни интереси при съставянето му." Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан, минути преди началото на консултациите при президента, съобщи БГНЕС.

Той дойде на консултациите с президента с категорична позиция, че няма да приеме мандат за съставяне на правителство, защото според ДПС националният интерес изисква бързи избори. "Ще препоръчаме на консултациите и на всички останали парламентарни групи всички анблок да откажем мандата, за да си спестим загуба на време. Страната трябва да се управлява час по-скоро от легитимно правителство.

Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарните групи

Президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с всички парламентарни групи в 41-ото Народното събрание, съобщиха от прессекретари...

Макар и служебен, кабинетът ще бъде легитимен, тъй като фигурата на служебния кабинет е конституционно уредена", обясни Местан.

"Убеден съм, че президентът Росен Плевнелиев съзнава отговорността си и ще ни предложи кабинет, който категорично да снеме всички тези съмнения. Служебният премиер трябва да направи още няколко стъпки, първата, от които е да освободи политическите кабинети в министерствата, тъй като заместник-министрите са политически фигури", коментира той.

Местан разказа, че по-рано днес е разговарял със Сергей Станишев. Това бяха абсолютно нормални, тривиални, оперативни разговори между лидери на парламентарни групи. Не крия, че една от темите беше днешната среща при Плевнелиев. Споделих със Станишев нашата категорична позиция и той сподели своята", обясни председателят на ДПС

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com