МС одобри план за действие за енергията от възобновяеми източници

9756
МС одобри план за действие за енергията от възобновяеми източници

Министерският съвет прие Национален план за действие за енергията от възобновяеми източници, съобщи БГНЕС.

Документът поставя цели за производството от възобновяеми източници (ВИ) на различни видове енергия до 2020 г. - електрическа, топлинна и за охлаждане и в транспорта. Установената за България цел от 16% дял на енергията от ВИ в брутното крайно потребление на енергия до 2020 г. включва следните дялове от такива източници в съответните подсектори - 20,8% на електрическата енергия, 23,8% на енергията за отопление и охлаждане и 10,8% в транспорта.

След два дни става ясно с колко поевтинява парното

Какви ще са новите цени на природния газ, парното и топлата вода ще стане ясно в четвъртък, 20 декември. Това каза председателят на Дър...

За постигането на целите планът предвижда 58 мерки за насърчаване на тези производства, като отчита въздействието на повишената енергийна ефективност и въвеждането на енергоефективни технологии. Мерките са свързани с прилагането на европейските изисквания в областта на енергията от ВИ, енергийната ефективност и климатичните промени и по своя характер са административни, законодателни, регулаторни, финансови и информационни.

Планът съдържа оценка за прогнозния общ принос на всяка технология за производство на електрическа енергия от ВИ за постигане на целите за 2020 г. и на индикативната крива за дела на ВИ в електрическата енергия през периода 2010-2020 г. За постигането на целта до 2020 г. по отношение производството на електрическа енергия от ВИ е посочено, че са необходими инсталирани мощности в размер на 5189 MW, които да осигуряват производство на 7604 GWh, в това число от ВЕЦ (63%), вятърни електроцентрали (28%), слънчеви електроцентрали (6%) и биомаса (3%).

По отношение на прогнозния общ принос на всяка технология за производство на топлинна енергия и енергия за охлаждане от ВИ се очаква през 2020 г. общо произведената енергия да възлиза на 1103 килотона нефтен еквивалент (ктне) чрез оползотворяване на биомаса, геотермална и слънчева енергия.

Към 2020 г. прогнозният общ принос на всяка технология за производство на енергия от ВИ в транспортния сектор ще достигне 302 ктне. Предвижда се най-голям принос да даде потреблението на биодизел, следвано от биоетанола и електрическата енергия от ВИ. Националният план за действие за енергията от възобновяеми източници е публикуван в сайта на МИЕТ и в Портала за обществени консултации (http://www.strategiy.bg) към Министерския съвет.

Междувременно бе одобрено и започването на конкурсна процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта "Блок 1-23 Света Марина" (1,612 кв. км).

"Блок 1-23 Света Марина" е разположен в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море.

Разрешението за извършване на проучванията ще бъде за срок от 5 години, като целта е чрез нови геоложки концепции и технологии да се изберат подходящи обекти за търсено сондиране. Решението ще бъде обнародвано в "Държавен вестник" и в "Официален вестник" на Европейския съюз. С друго решение с 36 месеца беше удължен срокът на разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в площта "Блок 1-4 Каварна". В този период титулярът на разрешението – "Проучване и добив на нефт и газ" АД, ще направи оценка на регистрираното геоложко откритие чрез прокарване на допълнителни сондажи. За изпълнение на работната програма се очаква да бъдат инвестирани до 3 320 000 евро.

Редактор: Е. Гигова

Между 7 и 11% е поевтиняването на парното от Нова година

Цената на природния газ ще се понижи с 9,83% от първи януари, реши окончателно ДКЕВР, оповестявайки решението на сайта си. Понижението ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com