Паметникът на Съветската армия в розово: "България се извинява!!!"

27314
Паметникът на Съветската армия в розово: "България се извинява!!!"

Тази сутрин паметникът на Съветската армия в София отново осъмна боядисан – изцяло в розово. Под него се четат думи, изписани на чешки език: „България се извинява!", съобщава БГНЕС.

Отдолу има надписи на чешки и български език: "България се извинява!!!". Орнаментът от едната страна на паметника е целият боядисан в розово.

Протестите днес започнаха с демонстрация пред паметника на Съветската армия

Около 50-ина души се събраха на протест срещу Паметника на съветската армия. Те го обвиха в българското и европейското знаме и го обл...

На срещуположната страна на паметника само една пушка е боядисана в розово. На паметника от лицевата му страна в розово пише с големи букви: "Прага 68 България, извини се".

Над оригиналния надпис, който гласи: "На Съветската армия, освободителка от признателния български народ пише: ИЗВИНЕТЕСЕБЕ!!!!!”.

От двете страни на оригиналния надпис на паметника един път на латиница и веднъж на кирилица пише: Прага` 68. Малко в розово са покрити и два от венците на алеята преди паметника. На мястото няма никакви хора, само една чистачка мете около паметника.

Днес се навършват 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Това е и краят на политическата либерализация в Чехословакия, наречена Пражката пролет.

Sprite Graffiti Fest тази събота в Борисова градина

Sprite Graffiti Fest ще представи новите таланти на българските графити тази събота, 29-и юни в Борисова градина в столицата. Десетима...

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 година от 5 до 7 хиляди съветски танка и от 300 000 до 600 000 войници от частите на Организацията на Варшавския договор окупират чехословашката територия в продължение на месец. По време на окупацията загиват повече от 100 души, ранените са над 600.

България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет - с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 година.

Това не е първият път, в който Паметникът на Съветската армия в София осъмва оцветен.

Припомня ви, че през февруари тази година неизвестни нарисуваха лицата на три от фигурите на Паметника на Съветската армия. Тя бяха боядисани последователно с бяла, зелена и червена боя, най-вероятно с идеята да символизират националния трибагреник. По същия начин бе боядисана и друга част от паметника, изобразяваща двигател с перка.

Проливният дъжд не спря епичната графити битка

Победител в тазгодишния Sprite Graffiti Fest е Wion One от Благоевград. Втори и трети са съответно Zeal от Дупница и Broke от Пловдив. ...

Година преди това - през юни 2011 година, известни комикс герои „украсиха" Паметника на Съветската армия. Супермен с пистолет, злодеят Жокер, помощникът на Батман - Робин, Дядо Коледа с бинокъл и дори символът на „Макдоналдс" - клоунът Роналд, бяха сред героите, в които неизвестен художник преобрази руските войни. Съветското знаме се превърна в американско, а под скулптурната група беше изписан надписът: „В крак с времето".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com