Патриарх Кирил: Църквата трябва да буди съвестта на хората

4866
Патриарх Кирил: Църквата трябва да буди съвестта на хората
Важно за нас е да развиваме взаимоотношенията между нашите църкви и народи, каза той

Църквата не трябва да става част от националния фолклор, а да продължава да буди съвестта на хората.

Това заяви в академичното си слово Негово Светейшество Кирил I, патриарх на Москва и на цяла Русия, който бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) – София, предаде БГНЕС.

Нито една национална култура не може да съществува без своя базисна основа. За нас това е източноправославната култура. Ние приехме от вас културно генетичния код от братята Кирил и Методий, каза патриарх Кирил.

Той спомена също, че в основата, в базиса на нашата култура е и източнославянската култура. В съвременния свят често се сформира агресивна среда по отношение на националната автентичност, има тенденция към културна стандартизация, едностранна трактовка на правата и свободите, отбеляза патриарх Кирил.

Тези ограничители той нарече прокрустово ложе. Ще умре националната култура, ако тя загуби своята самобитност, категоричен бе той.

Историческият опит на България и Русия показва, че опитът да се изгони Бога носи рани, които дълго не зарастват, продължи патриарх Кирил. Независимо от трудностите трябва мъжествено, скромно, с любов да прославяме Господа Бог, призова той.

Говоря всичко това в едно светско учебно заведение, защото това се отнася до културата на един народ, поясни Негово Светейшество.

Църквата с никого не воюва, тя не критикува, не обижда, само иска да се назовават нещата с истинските им имена - злото като зло, доброто като добро, убеден е патриархът. Важно за нас е да развиваме взаимоотношенията между нашите църкви, народи и учебни заведения в най-добрите ни традиции.

Патриархът на Москва и на цяла Русия изрази сърдечна признателност на патриарх Максим, на цялото българско духовенство, на учебното заведение, на всички граждани за топлия прием, който му е оказан в България и на няколко пъти в словото си спомена за славното дело на братята Кирил и Методий.

Той подари на ректора на УниБИТ професор Стоян Денчев История на Московската патриаршия. Домакините от своя страна, след като му връчиха дипломите и регалиите, които съпътстват почетното звание "Доктор хонорис кауза", му подариха картина на художника Павел Митков, която изобразява живописно Руската църква.

Това най-високо академическо звание му се присъжда заради големите му заслуги за укрепване на православното единство, задълбочаване на духовните и християнски ценности и традиции между нашите братски народи, и за изключителен принос при утвърждаването и развитието на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com