Плевнелиев: Израел има потенциал да увеличи инвестициите си в България

5198
Плевнелиев: Израел има потенциал да увеличи инвестициите си в България

Израел има потенциал да увеличи размера на преките си инвестиции в България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна днес с министъра на външните работи на Държавата Израел Авигдор Либерман, който е на посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, цитиран от БГНЕС.

Росен Плевнелиев и Авигдор Либерман направиха преглед на двустранното сътрудничество и подчертаха съществуващите традиционни отношения на доверие и стратегическо партньорство между България и Израел. Спасяването на българските евреи по време на Втората световна война е исторически факт, който обуславя характера на съвременните отношения между България и Израел.

Държавният глава изрази интереса на страната ни за установяването на по-тесни контакти на България и Израел в сферата на информационните и комуникационните технологии, биотехнологиите и фармацевтиката, в които Израел е лидер.

Изразено бе удовлетворение от ръста и разширяването на структурата на двустранния стокообмен. България и Израел планират да задълбочат сътрудничеството си в традиционни за двете страни области, каквито са недвижимите имоти, културата и образованието, енергетиката, иновациите, селското стопанство и туризма.

Президентът запозна Авигдор Либерман с възможностите за участие на израелски компании в предстоящото модернизиране на ключовата транспортна инфраструктура у нас, включително на големите пристанища и летища. Росен Плевнелиев подчерта също така, че България се стреми да диверсифицира източниците и трасетата за пренос на енергоресурси и има интерес за внос на природен газ от Израел, ако се открият залежи на газ в Средиземно море.

Президентът отбеляза, че България цени високо сътрудничеството с Израел в сферите на отбраната и сигурността и ще се стреми към тяхното последващо развитие и задълбочаване. На срещата бяха разменени мнения за обстановката в Близкия изток и Северна Африка.

Авигдор Либерман предаде на президента Плевнелиев покана от страна на неговия израелски колега Шимон Перес да посети Израел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com