Плевнелиев: Омръзна ми от предизборни СРС-та

6853

Неприемливо е на разумните искания на хората да се отговаря със СРС-та десет дни преди изборите. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев на брифинг в деня на отворените врати в администрацията на президента.

Плевнелиев коментира информацията за записи, излязла в публичното пространство. Той посочи, че не може да се съгласи с това. На мен вече ми омръзна от темата СРС-ата и бръмбари предизборно, каза Плевнелиев. „За мен е важен гласът на народа. Преди един месец правителството подаде оставка. Даваме ли си сметка защо. Имахме парламентарна криза, политическа криза и продължаваме да сме в нея. Защо?”, каза държавният глава.

Орешарски: Нека хората да дадат оценка на ситуацията

Нямам коментар, толкова е отблъскващо всичко, което се случва, нека хората да преценят. Това заяви водачът на листата на Коалиция за Бъ...

Той призовава всички да се отнесат сериозно към българския избирател. „Призовавам всички компетентни институции в този случай да стигнат до край”, допълни Росен Плевнелиев. Той попита кой е подслушвал, кого, за какво, имало ли е предпоставки и каза, че оттам нататък трябва да се предложат законодателни промени.

След като сме започнали, ще стигнем докрай, каза президентът. „Аз съм човек, който вярва в институциите. Служебното правителство е развързало ръцете на прокуратурата и на всички останали компетентни органи. Очаквам бързи и адекватни действия и очаквам този път наистина да се стигне докрай”, посочи държавният глава.

На въпрос поставя ли срокове, той каза, че сроковете, които са обявени от прокуратурата, са приемливи за него. Според Плевнелиев те са приемливи и за българските граждани. „Те действаха бързо и адекватно досега. Нямаме претенции към тяхната работа. Очаква се пресконференция на прокуратурата в понеделник.

Ще следим внимателно резултатите. От една страна е важно да се види автентичността на тези записи, от друга страна обаче трябва да се погледне и по-дълбоко. Има ли предпоставки за престъпление. И ако има – да се стигне до края”, посочи Росен Плевнелиев. Запитан ще призове ли Борисов да се откаже от имунитета си, държавният глава отговори:

„Аз съм президент, който е поставен в ситуацията две седмици преди изборите не просто да отговаря за държавата, за служебното правителство, но и да даде всичко от себе си, за да можем да имаме една коректна предизборна кампания. Не очаквайте от мен да давам оценка на един или друг политически лидер”. Той допълни, че българските граждани трябва да очакват от него пълната му посветеност.

Борисов: Демокрацията ми дава право да говоря или да не говоря

"Демокрацията ми дава право да говоря и да не говоря. Не съм ви викал тук". С тези думи бившият премиер Бойко Борисов се обърнал към жу...

На въпрос дали се притеснява, че в публичното пространство могат да излязат и разговори, в които той е участник, Плевнелиев отговори: "На мен не ми пука, но милиони български граждани в момента говорят кой кого и защо подслушва или може да подслушва. Днес бизнесмените се притесняват, че може да ги подслушват. Обикновените хора отиват в заведение и слагат телефоните настрани. Всеки в тази държава започва истински да се притеснява кой какво и защо прави с тези прословути СРС-та. Стига вече! Не е нормална тази ситуация и не е нормално тя винаги да се случва преди избори".

МВР трябва да си пренапише вътрешните правила, служебното правителство има пълна готовност за това нещо, но чакаме анализа на прокуратурата. Ще се пренапишат вътрешните правила, но трябва да се види къде е сбъркано, убеден е президентът. Той очаква от партиите още сега да кажат какви промени в Закона за СРС-тата ще предложат ако влязат в парламента, а от депутатите от 42-то НС действително да предприемат законодателна инициатива, която да елиминира предпоставките за незаконно подслушване. Ако трябва ще се преструктурира МВР секторът, за да се намери правилното място на СДОТО и на контролните органи, изтъкна той.

"Надявам се, че инспекторатите в МВР и в другите институции, които работят със СРС, могат да бъдат подсилени, трябва да има по-добра оценка на риска вътре в самата система. В МВР трябва да има много хора, които ежедневно се занимават с това има ли предпоставки за риск, има ли предпоставки за незаконност", смята държавният глава.

Въпреки скандалите, които тази седмица разтресоха държавата, Плевнелиев продължава да твърди, че вярва в независимостта на институциите. "Прокуратурата е под светлината на прожекторите, очакваме да разплетат този казус. Нека да стане ясно с какво са се занимавали, кой какво е правил и след това да се повдигнат обвинения. Оптимист съм, защото когато е зле, аз вярвам, че от там нататък ще става по-добре и когато толкова много сме се забатачили с тези прословути СРС-та, подслушвания и вместо да излезем с ясни ангажименти към българските граждани, да размахваме папки и СРС-та, това не е добре, зле е. Аз се надявам, че ще стане по-добре".

"За мен е важен гласът на народа. Какво стана преди един месец ? Правителството подаде оставка. Даваме ли си сметка защо? Имахме парламентарна криза, парламентът беше разпуснат. Даваме ли си сметка защо? Хората излязоха на улицата и имахме политическа криза и още сме в нея. Защо?

Цветанов подозира Найденов и Алексей Петров за последния теч на звукови файлове

Не съм нареждал подслушване на Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов на 15 април. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и м...

Заради сметките за ток, но и заради много други неща. Хората казаха: "Искаме институциите да ни чуват, искаме институциите да работят за нас, искаме прозрачност в сектор "енергетика", искаме антимонополно законодателство". Хората имат изключително разумни искания. Как отговарят политиците на техните искания - с бръмбари, със СРС-та? 10 дни преди изборите не е приемливо това за мен. Не мога да се съглася с това. Затова призовавам: "Моля, нека всички да се отнесат сериозно към българския избирател. 12 май наближава. Българският ангажимент очаква ясни ангажименти и ясни решения", каза още държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com