Приеха оставката на шефа на ДАИ

13510
Приеха оставката на шефа на ДАИ

Оставката на директора на ИА "Автомобилна администрация" Валентин Божков е била приета, каза пред БНР транспортният министър Данаил Папазов.

Валентин Божков бе задържан на 13 август в кабинета си при акция на ДАНС и Главна дирекция "Криминална полиция". Същият ден бяха задържани и още 12 служители на агенцията. Сред задържаните е и секретарката на Божков.

Московски: Тревожно ми звучат обвиненията за корупция в ДАИ

Тревожно ми звучат обвиненията за корупция, защото въведохме нова система в „Автомобилна администрация”. Това коментира пре...

На Божков му бе повдигнато обвинение за неумишлена безстопанственост по член 219, алинея 1 от Наказателния кодекс, съобщи адвокат Христо Георгиев, който заедно с Николай Беров защитава Божков. Той бе разпитан на 14 август в БОРКОР. След обвинението, му бе наложена мярка за неотклонение - "подписка".

Обвинението е много неясно и бланкетно, въобще не става ясно какви действия е извършил или не е извършил, каква вреда е настъпила за агенцията, нищо не е ясно от начина, по който е формулирано обвинението”, коментира адвокат Христо Георгиев. Според държавното обвинение безстопанствеността е осъществена за период от около една година, от 2012 до 2013 година, а наблюдаващ прокурор по делото е Ана Малиганова.

На 15 август Божков подаде оставка. В същия ден Папазов каза, че Божков ще бъде уволнен, ако се потвърдят сигналите срещу него за въведени порочни практики в агенцията. "В министерството са постъпили много сигнали за груби нарушения в реда за издаване на книжки, всички видове сертификати и разрешителни", поясни Папазов. На 15 август стана ясно и че прокуратурата е повдигнала обвинения на шефа на ДАИ и още 5-ма души.

Божков става шеф на ДАИ през юли 2011 година с назначение, съгласувано с премиера Бойко Борисов, както тогава бе уточнено от транспортното министерство. Той наследи Симеон Арнаудов, подал оставка след автобусната катастрофа на магистрала "Тракия" на 15 юни, при която загинаха 8 души.

Валентин Божков подаде оставка

Директорът на ДАИ Валентин Божков е подал днес оставка. Това става само ден, след като прокуратурата му повдигна обвинение за неумишл...

Като основни приоритети на Божков тогава бяха посочени вземането на мерки за повишаване ефективността на контролните функции на ИА "Автомобилна администрация", следенето за стриктното спазване на изискванията на националното законодателство и на международните актове и продължаването на диалога с браншовите организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com