Борисов поиска оставката на Десислава Терзиева заради катастрофата при п.в. Яна

13762

Изказвам съболезнованията си към близките на жертвите при катастрофата при пътен възел „Яна“. Призовавам премиера Орешарски незабавно да се освободи от министърката на регионалното развитие Десислава Терзиева, а прокуратурата да се самосезира заради престъпното нехайство на строителната министърка, която забави откриването на готовия участък. Това се посочва в позиция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод тежката катастрофа на гара Яна, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

В последните дни на няколко пъти настоях управляващите да пуснат в движение готовата отсечка от автомагистрала „Хемус“, за да бъде отпушена тапата, създаваща огромни задръствания в разгара на отпускарския сезон. Това не беше направено, в резултат на което се стигна до този тежък инцидент, който можеше да бъде избегнат. Само вчера, колоната от автомобили на входа и изхода на София надмина 8 километра. С часове в огромното задръстване бяха блокирани, в най-голямата жега, автомобили с хора, които се връщат от почивка, автобуси от и за морето, камиони.

Важно беше събота и неделя да бяха пуснали движението по магистралата

Столичният кмет Йорданка Фандъкова не присъства на официалното откриване на новия пътен участък от автомагистрала "Хемус" между Софийск...

Това са граждани, които с данъците си са допринесли за изграждането на магистралата. Умишленото предизвикване на излишно напрежение и нерви у тях, очаквано доведоха до днешния фатален инцидент. Никой не е имал за цел да прави политически дивиденти от новата отсечка, а призовавахме към пускането на готовия път само и единствено за да бъде осигурено на хората сигурно и безопасно пътуване.

Построихме тази отсечка от автомагистрала „Хемус“ и новите управляващи, ако искат, могат да й направят и три поредни откривания, само че преди това трябваше да отворят пътя, веднага щом беше готов, вместо днес да броим жертвите по трасето. Затова отново призовавам за оставката на госпожата строителен министър, както и на целия кабинет Орешарски. Хора, чиито егоизъм и самолюбие, са над обществения интерес и безопасността на гражданите, нямат място в управлението на България, се казва в позицията на Борисов, информира агенция Фокус.

По-рано през деня кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че "официалните откривания са за пред хората и мисля, че не са толкова важни. Важно беше - събота и неделя да бяха пуснали движението, за да не се чака с часове от хората. Всички видяхме, че нищо не се работеше събота и неделя не зная какво пречеше да се пусне още тогава"

Припомняме, че тежка катастрофа стана тази сутрин на автомагистрала "Хемус" на входа на София минути преди официалната церемония по откриването на новия участък на автомагистрала "Хемус" между Софийския околовръстен път и п.в. Яна. Сигналът за инцидента е подаден към 11.00 часа. На автомагистрала „Хемус”, в района на гара Яна, посока София, е станал тежък пътен инцидент между три ТИР-а и четири леки коли. При огледа под един от тировете е открит електромобил. От удара на място са починали трима, петима са пострадалите. Участъкът е затворен. Трафикът е отклонен през с. Елешница и през стария път Ботевград - София. На мястото има екипи на полицията, пожарната и Бърза помощ. Линейки извозваха пострадалите към здравни заведения в столицата, докато в същото време се извършваха последните приготовления за церемонията по откриването. Пускането на движението по новия участък ще се осъществи в 14.00 часа.

Трима загинали и много ранени при катастрофа на гара Яна

Трима души са загинали при тежката катастрофа, станала в района на гара Яна, това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за катастроф...

Катастрофата е станала на км 4+500 от стария участък на автомагистрала "Хемус", в посока София, малко над моста на село Елешница, каза пред журналисти инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". За нас това е нелеп инцидент. Тепърва ще се произнасят компетентните органи, каза инж. Лазаров. Лазаров каза, че по негова информация в катастрофата са участвали два ТИР-а, една цистерна и няколко леки автомобила.

Отложена бе официалната церемония по откриването на новия магистрален участък на автомагистрала "Хемус" на входа на София заради инцидента. Тържественото откриване не се състоя, а се състоя само водосвет, без музика и аплодисменти. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева отмени официланото тържество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com