Валентин Божков подаде оставка

21334
Валентин Божков подаде оставка

Директорът на ДАИ Валентин Божков е подал днес оставка. Това става само ден, след като прокуратурата му повдигна обвинение за неумишлена безстопанственост, съобщи "Правен свят", предаде БГНЕС.

Окончателното решение дали Божков да бъде освободен от длъжност ще бъде взето в понеделник (19 август). Това заяви във Варна транспортният министър Данаил Папазов. Утре той ще бъде в отпуск, което налага отлагането на решението за следващата седмица.

Божков ще бъде уволнен, ако се потвърдят сигналите срещу него за въведени порочни практики в агенцията, уточни Папазов. В министерството са постъпили много сигнали за груби нарушения в реда за издаване на книжки, всички видове сертификати и разрешителни. По информация на министъра шефът на ДАИ и по-голяма част от другите 11 задържани служители на агенцията са вече освободени от ареста.

Изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" (ДАИ) Валентин Божков бе задържан на 13 август в кабинета си при акция на ДАНС и Главна дирекция "Криминална полиция". Същият ден бяха задържани и още 12 служители на агенцията. Сред задържаните е и секретарката на Божков.

На Божков му повдигнаха обвинение за неумишлена безстопанственост по член 219, алинея 1 от Наказателния кодекс, съобщи адвокат Христо Георгиев, който заедно с Николай Беров защитава Божков. Той бе разпитан на 14 август в БОРКОР. След като му беше повдигнато обвинение, на Божков беше наложена най-леката мярка за неотклонение, "подписка". Обвинението е много неясно и бланкетно, въобще не става ясно какви действия е извършил или не е извършил, каква вреда е настъпила за агенцията, нищо не е ясно от начина, по който е формулирано обвинението, коментира адвокат Христо Георгиев.

Според държавното обвинение безстопанствеността е осъществена за период от около една година, от 2012 до 2013 година, а наблюдаващ прокурор по делото е Ана Малиганова.

Според член 2019, алинея 1 от Наказателния кодекс длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до пет хиляди лева.

Божков пое ДАИ през юли 2011 година с назначение, съгласувано с премиера Бойко Борисов, както тогава бе уточнено от транспортното министерство. Той наследи Симеон Арнаудов, подал оставка след автобусната катастрофа на магистрала "Тракия" на 15 юни, при която загинаха 9 души.

Като основни приоритети на Божков тогава бяха посочени вземането на мерки за повишаване ефективността на контролните функции на ИА "Автомобилна администрация", следенето за стриктното спазване на изискванията на националното законодателство и на международните актове и продължаването на диалога с браншовите организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com