Природозащитници протестират срещу лифта в Банско, Банско протестира срещу еколозите

11885
Природозащитници протестират срещу лифта в Банско, Банско протестира срещу еколозите

Въпросът със строежа на втори лифт в Банско и разширяване на ски зоната в курорта предизвика два протеста днес - един в подкрепа на строежа на втори лифт и един срещу него.

Природозащитни организации и граждани излизат на протести срещу застрояването в Банско, като протести ще има в три града - София, Варна, Бургас и Пловдив. Протестът в София ще започне в 17:30 часа, със сборен пункт паметника на Патриарх Евтимий, откъдето шествието тръгва по ул. "Граф Игнатиев", "Раковски", "Цар Освободител" до Народното събрание в 18:30 ч.

Бойко Борисов: Подкрепям нов лифт в Банско, против АЕЦ съм

Против изграждане на АЕЦ "Белене" и в подкрепа на строежа за втори кабинков лифт и нови писти в Банско. Това заяви премиерът Бойко Бори...

Във Варна шествието е от 17:30 часа със сборен пункт Община Варна. Протестното шествие ще премине през "Севастопол" до Драматичен театър "Стоян Бъчваров". В Бургас от 17:30 часа ще започне шествието от пл. Тройката, през ул. "Александровска" - ул. "Богориди" - Морската градина, а в Пловдив - от 17:30 часа, след което ще има мирно шествие до Община Пловдив.

Екоорганизации отправиха призив за търсене на отговорност за заграбените от концесионера на ски-зона Банско 650 декара над позволеното в Национален парк Пирин. Коалиция „За да остане природа в България” се присъединява към призива на граждани от София, Варна, Пловдив и Бургас, които настояват за запазване на природата, за справедливост и спазване на закона чрез пореден протест.

В 16:00 ч. жителите и гостите на Банско ще блокират международния път като контрапротест на организирания довечера протест на природозащитни организации. Това съобщиха от Инициативния комитет за изграждане на втори кабинков лифт. „Пирин не е на зелените” и „100% еколъжи” – това е мотото на днешната блокада.

"За пореден път сме свидетели как лица, които приватизират единствено за себе си зелената тема, опитват да натрапят на правителството и обществото екологичния рекет. Те се наричат еколози и патриоти, но всъщност винаги са били против развитието на България", се казва в съобщението.

Поредна блокада на Банско

14 януари ще е поредният ден на протести и блокиран международен път в Пиринско. Гражданският инициативен комитет за развитие на ски зо...

"Зелените продължават да лъжат, че сме изсекли горите, че ще бетонираме Пирин, че нямало нужда от втора кабина и нови писти. Затова ги каним: да дойдат тук и да се убедят, че това не е така – погледнете към планината. Да видят как се препитават на място десетки хиляди български граждани.

За развитието на ски зона Банско не съществуват никакви законодателни или екологични проблеми. Ние сме благодарни на правителството, че се вслушаха в аргументите на населението в Пиринско. Посрещнахме с голямо одобрение новината от Министерския съвет, с което се задвижва процедурата по развитие на нашата ски зона", се казва в съобщението, цитирано от Агенция "Фокус".

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com