Ройтерс: Хиляди казаха на ГЕРБ да си ходи

14116
Ройтерс: Хиляди казаха на ГЕРБ да си ходи

Хиляди български граждани излязоха на един от най-големите за последните години антиправителствени протести заради тежката ситуация в икономиката. Те призоваха правителството на Бойко Борисов да подаде оставка, се казва в кореспонденция на Ройтерс от София.

Привърженици на опозиционната Българска социалистическа партия /БСП/ напълниха площада пред храм-паметника "Свети Александър Невски" в столицата. Те призоваха управляващата партия ГЕРБ да си ходи.

"Нашата цел е да възродим България, защото управлението на ГЕРБ я върна десетилетия назад", заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев.

След повече от три години на власт популярността на кабинета Борисов достигна най-ниската си популярност на фона на бюджетните съкращения, които се отразиха негативно върху вътрешното потребление и растеж. "

Тук сме, за да изразим своето недоволство от мерките за икономии и корупцията", заяви пред Ройтерс 54-годишната Елена Тодорова, която по професия е химик. "Правителството трябва да си ходи, защото е очевидно, че не може да се справи с проблемите в страната", добави тя.

Подкрепата за ГЕРБ е сериозно накърнена, след като партията се провали в своите усилия да подобри жизнения стандарт на българите, добавя БГНЕС.

През септември гражданите, които са недоволни от политиката на кабинета Борисов, са повече от тези, които са доволни. Това е за пръв път, откакто то пое властта през юли 2009, показва допитване на "Алфа Рисърч".

Членството в ЕС донесе просперитет на мнозина, но то също така улесни и емиграцията на млади хора, особено от селските райони, в които остава бедно и застаряващо население, отбелязва Ройтерс.

"Ние трябва да убеди младите хора, че те могат да изградят своето бъдеще тук в България ", каза Станишев, който е и председател на Партията на европейските социалисти /ПЕС/.

България е една от страните най-тежко засегнати от икономическите проблеми в Европа. Средната месечна заплата в страната е около 460 долара, а пенсията – 176 долара. Населението се стопи от 8,98 милиона души през 1988 на 7,32 милиона през 2011, се казва още в информацията на Агенция Ройтерс.

БСП "слага точка на катастрофата ГЕРБ" с национален протест

Национален протестен митинг "Да сложим точка на катастрофата ГЕРБ" организира БСП на 17 ноември. Протестът ще е за всички граждани, ко...

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com