Рокада в схемата за изплащане на болнични

8251
Рокада в схемата за изплащане на болнични

От догодина първият ден болнични ще е изцяло за сметка на работодателя, а всеки следващ - за сметка на НОИ. Това е записано в актуализираната програма за реформи на финансовото министерство, пише Дарик, цитиран от БЛИТЦ.

В момента в първите три дни от отпуска по болест работникът получава по 70 на сто от надницата си и то за сметка само на работодателя. Управляващите са записали и намерението си от догодина пенсиите да се индексират с процента на инфлацията.

Работодатели и синдикати са единни в позицията си, че е крайно време да се върне старото положение при плащането на болничните. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал е категоричен, че работодателят няма как да следи дали болничните са редовни или фалшиви.

„Има една така наречена сезонна епидемия по региони, тоест по време на черешобера, например, в Кюстендил масово се разболяват по три дни - време, през което работодателят плаща, а пък мнимите болни си берат черешите. Същото става по време на гроздобера в районите, където има лозя”, коментира Велев.

Мярката за 70% покриване на надницата през първите три дни от болничния бе въведена през 2010 г., но бе удължавана на няколко пъти. Целта й е да се спестят пари в НОИ, както и да се спре практиката работодатели да пускат служителите си в отпуск по болест, за да не им плащат.

„Става дума за временна принуда. Ако им се отвори възможността обратно, те пак ще го правят", каза вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Той обаче категорично се противопостави на индексацията на пенсиите само с инфлацията, защото това означава, че на практика те са замразени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com