Сергей Станишев се извини на БСП заради избора на Пеевски

17724
Сергей Станишев се извини на БСП заради избора на Пеевски

Лидерът на БСП Сергей Станишев се извини за казуса с Делян Пеевски. Искам да отправя думи на извинение към моята парламентарна група, нашите членове и симпатизанти, каза Станишев.

Парламентарната група подкрепи това решение с огромно вътрешно колебание. Направи го в името на подкрепа към премиера Орешарски и в знак на доверие към мен като лидер на групата. Дължа това извинение, защото знам, че е имало огромна вътрешна съпротива. Тези хора, които звънят на нашите народни представители, изразяват своето възмущение, да не го правят пред тях, аз нося своята отговорност. Това предложение беше направено с истински, чисти мотиви, със стремеж да се постигнат истински резултати, каза Сергей Станишев.

Когато министър-председателят заедно с лидерите на двете групи, подкрепящи правителството, обсъждаше възможно кандидатури, мотивът, който натежа в издигането на кандидатурата на г-н Пеевски, беше убедеността, че в момента трябва да се постигат бързи резултати в пресичане на контрабандата, в действия срещу незаконно използване на властовите позиции, срещу корупцията, срещу организираната престъпност.  „Видяхме такава категорична решимост и готовност да се поеме личен риск в лицето на г-н Пеевски. Това е нестандартно решение, защото ситуацията е критична, необичайна и изисква бързи действия”, заяви Станишев.

Отменят избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС

Народното събрание ще разгледа проект за отмяна на решението за избиране на Делян Пеевски за председател на ДАНС, прието на 14 юни 2013...

„Оказва се, че в търсенето на бързи резултати, демонстрация на воля, прекрачихме една граница, която не бива да бъде прекрачена. Това е обществената оценка за публичните лица, които заемат високи държавни позиции. Това е тежък урок и за мен лично като лидер на моята партия, защото действително трябва всички политици да осъзнаем, че след 4 години потискане на гражданското общество, след газене и мачкане на хората, след протестите пред зимата България е различна. Хората искат тяхната оценка да бъде водеща в действията на всеки, който е на власт”, посочи Сергей Станишев.

Народното събрание днес взема важно политическо решение. То не е толкова съществено като управленски акт, а като ясен знак от страна на Народното събрание за отчитане на гласа на българските граждани и реакция на общественото мнение. „За никой в България, за нито един гражданин в последните години не е тайна, че цялата ни държава, институциите са проядени от интереси. Има тежко задкулисие. Този процес, вървял в продължение на години, достигнал в следващите години в апогей при управлението на г-н Борисов и партия ГЕРБ – централизирано и авторитарно управление, което разпределяше интереси в ущърб на българските граждани”, заяви Станишев.

„Трябва да започне процес на оздравяване, пречистване на българския икономически и политически живот. Затова наред с първите спешни социални мерки на правителството на Пламен Орешарски, започна и реформа в сектор сигурност. Тази реформа е необходима, защото в последните години именно този сектор беше превърнат в лично оръжие на г-н Борисов и г-н Цветанов”, заяви лидерът на Коалиция за България.

Не е почтена и ясна позицията на ГЕРБ. „Днес тези, които съсипваха службите в продължение на 4 години се опитват да бъдат съдник. Те не могат да бъдат съдник, защото не само са допускали големи грешки, но убеден съм, че в този период е имало злоупотреба с власт и това трябва да излезе на яве. Не може да има политически чадъри над никой. От тук нататък, обръщам се и към нашата парламентарна група, всяко предложение, което ние правим, трябва много сериозно да бъде проверявано и тествано за обществена приемственост”, каза Станишев. Надявам се всички да бъдем готови на подобно изпитание и да мерим с един аршин, посочи той.

Шести ден България протестира

Шести пореден ден на протести срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, срещу олигархията, която не излиза от властта. Проте...

Последните месеци, седмици и във вчерашния ден възникнаха не малко информации по повод офшорни сметки. Ще се обърнем към министъра на финансите. Нека отправи запитване за офшорни зони, за всички фирми, на които краен собственик са български граждани. Това е почтеното към хората в България. Това трябва да се знае и институциите трябва да направят подобно усилие, каза Станишев.

Вчера Парламентарната група на Коалиция за България взе решение да отправи питане до Конситуционния съд за казуса „Пеевски”, за да се произнесе висшият орган на държавата, който гарантира законовия ред в държавата. Смятаме да го направим в най-кратко време заедно с колегите от ПГ на ДПС. „Приветствам решението на г-н Пеевски до произнасяне на съда да не взема участие в парламента. Това е почтена и ясна позиция”, посочи Станишев.

„Предстои нова процедура, която трябва да е прозрачна. Важно е оттук нататък действително към всеки да има равни критерии. Маските трябва да паднат, защото твърде често в българската политика има огромно лицемерие. Това лицемерие трябва да бъде разобличавано, трябва да има единен стандарт за всеки. Забележете кое е едно от първите действия, извън социалните, на Орешраски – че в нито една банка не може да има повече от 25 % от публичните пари. Това е принципен и ясен подход, в интерес на обществото”, каза още Сергей Станишев.

„Ако говорим за икономически интереси, нека на масата бъдат сложени всички икономически интереси и кръгове, които без да са публични, определят поведението на политици, които формират, без да имат мандат, поведението на държавата. Ще търпим ли това оттук нататък? Това трябва да бъде спряно. Публичното трябва да доминира”, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com