Скандалната Боянова е проверявана от Инспектората на МС

13817

Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която стана популярна през последните дни с факта, че подписа скандалната сделка за дюните край Несебър, е била проверявана от Главния инспекторат на МС по сигнал за нарушения в МЗХ, свързани с евросредства. Това става ясно от документи, с които БГНЕС разполага.

Спорният терен в Несебър бе продаден на 27 ноември миналата година от земеделското министерство за 581 212 лева (20 лв. на кв.м). На следващия ден той бе преподаден от купувача на седем пъти по-висока цена - 4 млн. лева (138 лв. на кв.м).

Заключенията от проверката на Инспектората са в рамките на десетки страници. Докладът посочва какви са резултатите от извършената проверка за нередности в МЗХ. Възложена е от премиера Бойко Борисов и има неговия подпис и неговото "Да" след като вече е изготвен. Проверката е направена след сигнал, в който се твърди, че ръководството на аграрното ведомство е допуснало нарушения при одобрение на Местни инициативни групи (МИГ) по мерки по ПРСР. Проверката е за дейността на заместник–министъра на земеделието и храните, на когото Мирослав Найденов е възложил да контролира дейността на дирекция "Развитие на селските райони".

Проверката се отнася за стратегии за милиони левове. В повечето случаи за над три милиона лева.

Сигналът е от 4 ноември 2011 г., подаден от Маргаритка Астраджиева, която е била зам.-председател на комисията за оценка на стратегиите на местно развитие, и копие от него е изпратено и на директора на ОЛАФ Джовани Кеслер. В сигнала се твърди, че зам. -министър Боянова и нейният екип е правила опити за намеса в работата на комисия за оценка на стратегии за местно развитие, подадени от МИГ. Искала е информация за оценката и взетите решения. Според него през юни 2011 г. председателката на комисията е била повикана в кабинета на Боянова, "където е поискано да докладва за напредъка на работата на комисията и е била питана за конкретни заявления - дали са одобрени и дали ще получат финансиране".

Отговорът е бил отрицателен и два дни по-късно със заповед на Мирослав Найденов съставът на комисията е сменен – отстранени са председателят, заместникът му и някои от нейните членове. С нова заповед пък на министъра, но подписана от Светлана Боянова, е наредено да се направи повторна техническа оценка на представените стратегии. Маргаритка Астраджиева смята, че тази повторна оценка цели "манипулиране на резултатите от оценката". Тя дава за пример оценките на МИГ Етрополски балкан, която от 31-во място е класирана на 6-то, МИГ Тунджа пък от 11-то е класирана на 2-ро и МИГ Струмяни – Кресна от 30-то на 18-то място. Има и твърдения за нередности.

От проверката на инспекторите става ясно, че всъщност данните в този сигнал се потвърждават – част от състава на комисията, включително и председателят Демина Байрактарска, зам.-председателят й и част от членовете действително са сменени, направена е повторна оценка, а при нея част от оценките на някои МИГ са завишени.

Боянова подписва обаче заповед на министъра на земеделието през юни 2011 г. и за председател на комисията за избор е назначена Елена Иванова на мястото на Демина Байрактарска. Зам.-председател става пък Владислав Цветанов, сменени са секретарят и членове на комисията. Основанията да се подпише тази заповед е одобрен от самата Боянова доклад, в който е посочено, че срещу Байрактарска е започнало дисциплинарно производство. Другите промени пък се мотивират със служебна ангажираност.

На подменената комисия се възлага и да извърши повторна техническа оценка на представените стратегии за местно развитие и на кандидатите на МИГ. Контролът за изпълнението на тази заповед Светлана Боянова възлага сама на себе си.

В доклада се констатира действително, че при проверки на място на МИГ Струмяни - Кресна" от първото и при второто оценяване се разминават. Така например при първата проверка от 13.06.2011 е отбелязано, че "...помещението, предвидено за МИГ е за ремонт", а във формуляра от втората проверка две седмици по-късно, на 30.06.2011 г., такава забележка не е отразена.

В доклада на Инспектората е посочено, че индивидуалните оценки на членовете на комисията (служители от МЗХ) при първото оценяване се разминават с индивидуалните оценки на членовете на комисията (служители на МЗХ) при второто оценяване, като за част от стратегиите оценките са значително завишени. За МИГ Етрополски балкани – 67 т. и 62 т., при първото оценяване, и 89 т. и 95 т. при второто оценяване. За СНЦ "МИГ Тунджа" – 85 т. и 79 т., и 88 т. и 92 т. при повторното оценяване. За СНЦ "МИГ Струмяни-Кресна – 68 т. и 62 т., и 84 т. при повторното оценяване.

Всъщност както и в сигнала там е посочено и че при повторното оценяване са настъпили крайни промени в крайното класиране: Стратегията на МИГ "Етрополски балкани" от 31-во място е класирана на 6-то, стратегията на СНЦ "МИГ Тунджа" от 11-то е класирана на второ място при повторното оценяване, а тази на СНЦ "МИГ Струмяни-Кресна" от 30-то на 18-то.

Един от изводите, който правят проверяващите, е, че в нарушение на Наредба 23/2009г. заместник-министърът е предложил на министъра на земеделието и храните да възложи извършване на повторна техническа оценка. Министърът на земеделието издава Наредба 23 от декември 2009 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 41 и 431 –  те са за прилагане на стратегии за местно развитие. В нея се посочва редът и условията за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ и е предвидено "актовете, свързани с откриването, провеждането и финализирането на процедури да бъдат издавани единствено от министъра на земеделието и храните, но не и от упълномощено от него лице".

Проверяващите констатират, че не е визирано правомощие на министъра на земеделието и храните при констатиране на пропуски в работата на комисията за избор да възлага извършване на повторна оценка на представените стратегии за местно развитие. Установи се и че в нарушение на действащите правила заместник-министър Боянова е предложила и министърът на земеделието е издал заповед за изпълнение на повторна оценка.

Повторното провеждане на техническата оценка в състава на комисията, като неин член е включен Орлин Александров на мястото на независим оценител в комисията, по предложение отново на зам.-министър Боянова. Той и Диана Гочева дават и завишените оценки при повторното оценяване на МИГ "Етрополски балкани" и МИГ Струмяни – Кресна.

Докладът на Инспектората е даден на Министерство на земеделието в началото на 2012 г. за отстраняване на допуснатите нарушения. Една година по-късно, включително и след скандала с дюните от Несебър, не са взети никакви мерки срещу нарушителя.

Доклад от 2007 година сочи, че имотът в Несебър е съставен от дюни

Върху над 30% от скандалния имот в Несебър, където трябваше да се построи ваканционно селище, е имало дюни. Това сочи доклад на експерт...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com