Станишев: Обедняването стана нетърпимо

5659
Станишев: Обедняването стана нетърпимо

Обедняването стана нетърпимо, ужасно и България трябва да направи един рестарт, радикален завой, ако искаме да имаме перспектива като държава, икономика и общество. Това е голямата амбиция, заложена в нашата политическа рамка, заяви в НС лидерът на БСП Сергей Станишев в навечерието и по повод започващия утре конгрес на партията, съобщи БГНЕС.

Утре, според мен, ще бъде направена една много важна стъпка напред в нашите политически ангажименти пред гражданите на България, продължи Станишев. Защото всички виждате, че ситуацията не е нормална - тя е остро кризисна и това, което се случва с протестите срещу високите сметки на тока и парното бе отключващото събитие за недоволството, което зрееше от много време. Най-важното, което ще се обсъжда утре, е политиката на БСП и ангажиментите пред хората, каза той. Листи, водачи - не сме на този етап да ги обсъждаме сега, важно е каква политика предлагаме. България се нуждае от радикална промяна в политиката на държавата, за да се върне доверието на хората. В края сме на един цикъл на прехода, от който голяма част от българите не са доволни, и то с основание - нито имат доверие в институциите, нито в политиката и има крещяща нужда от социална държава. Това, което е записано в Конституцията, но не се прилага, смята Станишев. Първият ни приоритет е икономиката и създаването на нови работни места, но то не може да стане с философията, която доминираше досега: краен либерализъм, държавата - нощен пазач, това не работи, е неговото мнение. И то пролича особено в това управление.

За пръв път БСП изпревари ГЕРБ

Под знака на непрестанни скандали и ескалиращо обществено недоволство преминаха последните два месеца. На този фон идва резултатът от п...

Държавата трябва да бъде активна в икономиката в няколко посоки - първо, здрава регулация на монополите и ограничаване на техния произвол и свръхпечалби. Няма сектор у нас, който да не е монополизиран. В последните години се водеше една целенасочена политика на монополизация - от пътното строителство, през застраховането, търговията с горива, всичко, смята Станишев. Естествените монополи, разбира се, са най-крещящият случай. Второ, държавата трябва да е активна в инвестиционния процес – АЕЦ "Белене" е много ярък пример за този вид политика, който се опитахме да стартираме ние в нашия мандат. Защото новата централа може да създаде десетки хиляди работни места. Третото е защитата на малкия и средния бизнес, който в момента е подложен на тотален рекет от държавните институции и това трябва да бъде спряно, за да могат хората да поемат глътка въздух, да запазят работни места и да създават нови, каза лидерът на БСП.

Последните години всички проблеми на държавата се решаваха на гърба на хората, замразени бяха доходите, случи се тотално обедняване и това трябва да се промени, смята той. Хората искат, и това е ангажимент на БСП, социална държава, защото сега правителството бяга от тази отговорност. Ще вървим и към електронно правителство.

Ще върнем държавата на хората, защото сега всичко се гради на тайни договорки и подчинение на една воля, на закрито - това са основните неща, върху които ще дискутираме утре на конгреса, посочи Станишев. Това означава също, че всеки в БСП трябва да се определи - дали е готов да води ясна и категорична битка срещу това управление, което е вредно. Защото тук със снишаване и сделки нищо няма да се постигне, уточни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com