Станишев: В МЗХ не биха действали без "зелена светлина" отгоре

10805

"Сегашната власт е централизирана, персонифицирана, няма важно решение, което да не минава през министър-председателя и тесния кръг около него. Служителите в министерството на земеделието трудно биха направили такова фрапиращо нарушение, ако нямаха "зелена светлина" отгоре. Стига са си мили ръцете с предишното правителство."

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по скандала с продадените дюни близо до Несебър, предаде репортер на БГНЕС. Според Станишев случващото се е фрапиращо нарушение по закона за устройство на Черноморието. "Това е очевидна далавера, корупция, и това се случва не 2007 – 2008 - 2009 година, а 2012 година по време на управлението на г-н Борисов. Те са направили това нарушение", каза още лидерът на БСП.

През 2007 година беше приет закон за Черноморското крайбрежие, имаше много дебати и противоречия, но той постигна въвеждане на ясни правила и намаляване на застрояването на крайбрежието, каза още Станишев. В него ясно пише, че дюните трябва да бъдат публична държавна собственост и трябва да бъдат картирани, поясни той. По думите на Станишев с идването на власт на ГЕРБ дейността по картирането на дюните е прекратена от Агенцията по кадастър, под ръководството на МРРБ и тогавашния министър Росен Плевнелиев.

ГЕРБ беше сварен по бели гащи, министър Найденов за пореден път дори нямаше мъжкото поведение да сложи подписа си под този документ, остави всичко в ръцете на своя заместник, заяви евродепутатката от БСП Илияна Йотова. Бойко Борисов спря едно решение на земеделското министерство, подписано от зам.-министъра, тоест вече е официален документ, допълни тя. Самият факт, че по този начин премиерът спря това решение, означава, че на практика той подписа оставката на своя земеделски министър, коментира социалистката.

На въпрос на БГНЕС как възприема изказването на Борисов, че вместо оставката на Мирослав Найденов Йотова трябва да е поискала тази на Сергей Станишев и министрите на земеделието от Тройната коалиция, евродепутатката отговори: "Аз разбирам в какво състояние беше изпаднал премиер-министърът, разбирам, че емоциите са надделели над разума при този отговора. Лично аз не схванах какво иска да ми каже, тъй като г-н Станишев не е премиер-министър вече от три години и половина, а очевидно и г-н Борисов не се чувства на място".

Единственото нещо, което може да прави ГЕРБ, е да прехвърля вината на предишното правителство, каза още Йотова. "Така или иначе тогава земята не беше продадена за жълти стотинки, не беше осъществена тази далавера за една вечер, в която многократно по-скъпо беше продадена земята. Сами разбирате къде отиват отчисленията и комисионните от една такава сделка", заяви тя.

Една от основните пропагандни тези, когато дойде правителството на Борисов, беше по отношение на заменките, а по тях правителството дори не си е мръднало пръста, каза още евродепутатката.

Има ли в Несебър и други строежи на защитени територии?

Не съм дошъл тук в качеството си на съдия, а да разбера как една територия от Горския фонд се е превърнала в урбанизирана територия. Та...

"Ако то действително смяташе, че има извършено престъпление, отдавна тези, които са извършвали тези заменки, трябваше да ги върнат обратно. По никакъв начин не се опитаха да ревизират и законодателството, макар че имат пълното мнозинство в парламента", каза тя.

Нещо повече, замълчаха си и започнаха с тези заменки да уреждат свои хора, приближени на ГЕРБ, продължи Йотова. "Това, което преля чашата, е желанието точно в тези коледни дни, когато настроението на хората е различно, в това затишие да подпишат тази сделка за милиони. Слава Богу, този случай показа, че не толкова политическите партии бяха на ниво, колкото беше гражданското общество, което алармира за безобразията, които се извършват в Несебър", коментира евродепутатката.

Йотова попита и защо правителството не е използвало ведомствените комисии, за да установят състоянието на земята преди да са се извършили сделките. "А да се оправдава с неща, които са се случили 2007 - 2008 г., това вече омръзна на целия български народ и няма никаква чуваемост у хората", заяви социалистката.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com