Свобода: Станишев може да поеме отговорност за бъдещето

5946
Свобода: Станишев може да поеме отговорност за бъдещето

Сергей Станишев може да поеме отговорност за бъдещето, моят апел е - нека работим заедно, аз не искам Европа да се раздели отново на Изток и на Запад, нека се борим за сплотеност, особено за младите. Те заслужават Европа, която повече да се грижи за тях, за да могат да се развиват и да печелят по-добре. Това заяви Ханес Свобода, председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП, по време на форума "Европа: ново начало", посветен на инициативата за повече и по-добри работни места за младите, предаде цитиран от БГНЕС.

В него участие вземат още Сергей Станишев, лидер на ПЕС и на БСП, Стивън Хюз, зам.-председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП, Томас Ман, генерален секретар на младите европейски социалисти, Луис Алварадо Мартинес, президент на Европейския студентски форум и др. Обобщение на дискусията ще направи българският евродепутат Ивайло Калфин, а накрая ще има концерт на известни български изпълнители и групи като D 2, Дичо, Михаела Филева, Били Хлапето и др.

Защо трябва Европа да тръгне от ново началото- защото имаме икономическа, социална криза и всичко това засяга и България - липсва заетост, налагат се бюджетни ограничения, появяват се проблеми със заетостта , продължи Ханес Свобода. Днес бях в Пловдив и е доста странно това, което разбрах там след разговорите, които водих: че бившият премиер подкрепя политика, която унищожава заетостта, а би трябвало да е обратното, така както го правеше Сергей Станишев по-рано, по време на своя мандат, разказа Свобода. Инвестициите в Европа намаляват, а без тях ще е трудно да създадем нови работни места.

В Пловдив задържаха двама за купуване на гласове

Районната прокуратура в Пловдив разследва схема за купуване на гласове. Задържани са двама души. Образуваното досъдебно производство е...

Макар че в Европа досега не сме имали по-образовано, по-мобилно и по-активно поколение млади хора, но днес всеки 5-ти младеж е безработен. Това трябва да спре, продължи европейският лидер. Ние се борим за насочване на инвестициите в държави, в които младежката безработица е огромна, за създаване на нови работни места, адекватно обучение, за по-справедливи условия за работна мобилност в рамките на Европа и реален прогрес по темата за Европейска младежка гаранция, е основната теза на Ханес Свобода. Ако се провалим в подкрепата на младежта на Европа, ние проваляме бъдещето си, смята политикът. Младежката безработица нараства и не можем да чакаме повече.

Имаме и политическа криза в Европа- при безработица хората започват да се настройват националистически, продължи словото си Ханес Свобода. Не правителството трябва да промени народа при трудни обстоятелства, напротив, народът трябва да промени правителството, подчерта той. Мислех си също, че премиерът ви /от последния мандат-бел.ред./ трябва да се бори за България, влизаща в Шенген, а не за България, излизаща от него, посочи той, без да споменава името на Бойко Борисов.

"Европа: ново начало" е инициатива на Групата на социалистите и демократите в ЕП, при която в поредица от събития в целия ЕС водещи политици ще се срещнат с граждани, с представители на академичните среди и представители на културни и социални организации, за да обсъдят бъдещето. Целта е да се изгради алтернативна визия за бъдещето на Европа и нейните граждани, а всяко събитие се фокусира върху отделна тема.

Имаме обща кауза, ценности и общи цели, обърна се и Сергей Станишев към участниците и гостите на форума. Преди много десетилетия стартира европейския проект, след Втората световна война той е изглеждал като мечта. Но той се превърна в най-красивият и ефективният проект за духовна, икономическа и социална интеграция на европейските държави. Групата на социалистите и демократите винаги се е борила за това европейския проект да бъде изразител на всички европейски граждани, продължи Станишев. Когато България влезе в ЕС това създаде много надежди, очаквахме, че с това влизане проблемите ни от само себе си ще бъдат решени. Днес имаме и негативен опит от това.

Забранява се алкохола в изборния ден

Забранява се продажбата и сервирането на алкохолни напитки в търговските обекти и в заведенията за обществено хранене на територията на...

За съжаление Европа се превърна заради кризата в проект, който не вдъхва доверие, някои европейски граждани дори изпитват гняв към него. Заради преобладаващата дясна политика в ЕС няма нови идеи, има само рестрикции, изпитвани на гърба на хората. Те казват: спасихте банките ,съобразихте се с финансовия капитал, но не спасихте хората. Те трябва да знаят, че в Европа има противоборство между две линии - Европа на егоизма и другата Европа - на социалистите, на солидарността, че заедно, а не разделени ще успеем повече. Днес проблемът с младежката безработица в Европа е основен, всеки 5-ти младеж е безработен.

Водещият приоритет на социалистите в Европа решихме, че трябва да е кампанията за младежката гаранция, подчерта Станишев. Трябва да използваме добрите практики, като в Австрия, за да се поучим от добрия опит. ЕС чрез натиска на социалистите-премиери взе решение за отделяне на 6 млрд.евро за програми за младежка заетост, не малка част от тях ще стигнат и до България за решение на проблема с младежката заетост. За последните 4 г. младежката безработица у нас е нараснала 2 пъти, става въпрос за 40% от тях, уточни Станишев. Остава им варианта да напуснат България, но това решение ли е, запита той.

Това не вещае нищо добро за страната. Затова ние, българските социалисти се ангажираме с нова политика към младите хора: достъпно образование, грижата за майчинството и др., отбеляза той.

Определеният за бъдещ премиер от българската левица Пламен Орешарски говори на форума за възможните решения за младежката заетост на базата и на опита си на преподавател, общувал активно със студентите си. Днес нашата страна се намира между страните с тежки проблеми за младежката безработица, което предпоставя специално внимание към този въпрос от всяко следващо българско правителство, подчерта той. И се ангажира, ако българите решат, да реализира идеите на социалистите у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com